Visningsträdgården

Visningsträdgården vid Länsmansgården anläggs och drivs av Åkersberga Trädgårdssällskap. Länsmansgården ägs och drivs av Österåkers Konstförening. Fastigheten är på c:a 6000 m2.
Ett 30-tal av sällskapets medlemmar deltar i intensiv planerings- och studieverksamhet samt anläggning och skötsel av trädgården. I trädgården, som drivs enligt ekologiska principer, finns köksträdgård, frukt- och bärträdgård, örtagård, gammaldags rosor, rabatter för perenner, sommarblommor, rododendron, pioner och rosor, Linnérabatt, växthus för uppdragning av plantor och för odling samt en stor kompost.


Trädgården skall också utgöra ram för utställning av verk av lokala konstnärer och konsthanverkare i Åkersbergas Konstförenings regi.

Anläggandet och driften av trädgården är i hög grad beroende av sponsorer för att tillgodose behovet av fröer, plantor och utrustning.

Trädgården är alltid tillgänglig för besökare och bemannad de flesta lördagar och söndagar under sommaren från kl 12.00 till 16.00, när också Konsthantverkarnas kafé är öppet. För att underlätta för besökare, framför allt när trädgården är obemannad, finns presentationer, kartor, växtskyltar och en del växtbeskrivningar.

Länsmansgården ligger utefter länsväg 276, drygt 2 km norr om Åkersberga centrum.

Solrosorna frodas i odlingslådorna på Länsmansgården. Och mycket annat!

Rosens dag på Åkersberga Trädgårdssällskaps visningsträdgård. 2 juli 2016.
Många är vi som får veta mycket om vilka rosor som överlever, dör och vilka som blir fantastiska! Här är Ingalill Tauson i berättartagen. Rosen som presenteras här är Venusta Pendula.
Årets ros blev ALL THE RAGE!
En Easy Elegance-ros som växer kraftigt och brett upp till 60 cm. Blommorna är stora och mycket vackra, dubbla i en aprikos/gul/rosa färg. Blomningen är kontinuerlig och bladen är friska. Den har snabbt blivit populär i USA och blir det säkert även här. Härdigheten räcker till zon 4. En ros som verkligen drar ögonen till sig.