AKTIVITETER 2016

Österåkers miljöpris 2016

Ett glatt besked så här på årets sista dagar är att vår Örtagårdsansvarige och föreningens stora kunskapskälla ÅKE STRID vunnit Österåkers Miljöpris!


Detta är en bra avslutning på vårt trädgårdsår i föreningen och en eloge till Åke som är välförtjänt!
Extra tack till alla våra medlemmar som är aktiva och driver vår Visningsträdgård på Länsmansgården. Tack Margareta E och gruppledarna för att ni drar ett stort lass där. Julmarknaden har också blivit ett återkommande positivt inslag i vår verksamhet; tack Ingalill för det arbete du gör där.

Till sist stort tack till alla i styrelsen för ett bra arbete.

Till alla er och våra medlemmar önskar jag nu en
GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

Lennart Froby

Ordförande

ÅKE STRID, en odlingens eldsjäl och många års miljöhjälte

2017-12-17

ÅKE Strid har idag lördagen den 17 december erhållit Miljöpartiets MILJÖPRIS, år 2016!

Åke var med och skapade Åkersberga Trädgårdssällskap år 1998. En Visningsträdgård iordningställdes för att sprida kunskap om hur man planerar och sköter en trädgård på ekologiska grunder. Alltsedan dess har Åke fortsatt verka för att skapa ett ökat intresse för ekologisk odling och trädgård för boende i Österåker.


Outtröttligt har Åke inspirerat invånarna i Österåker genom föredrag, demonstrationer, exkursioner, utställningar, individuell rådgivning. Åke har varit drivande i att vidareutveckla Visningsträdgården. "Barnens Trädgård - ett klassrum utomhus" har invigts.


För klimat och miljö har Åke varit aktiv i opposition mot byggplaner i Näs/Täljöviken (en ohållbar samhällsutveckling med påverkan på miljön ) och Karsvretaområdet (verkat för att grodtunnlar byggs och att Karsvreta Träsk skall bevaras och ej naggas i kanten av byggplaner).


Vid utdelandet av priset i Länsmansgårdens Café tog en mycket rörd Åke emot priset bland glada miljöpartister och trädgårdsälskare. Han erhöll meterhöga amaryllis och mumsade på Caféets läckerheter.

Julmarknad, 2016-12-10 och 11

Styrelsen vill tacka för det fina engagemang, som visades av alla medlemmar i Åkersberga Trädgårdssällskap och som gjorde julmarknaden till en härlig upplevelse. Vi tackar också för alla lotterivinster, som givits av er och som lockade många att hoppas på vinst.
Vi tackar också alla kransbinderskor och hyacintgruppsplanterare för mångfalden och fantasin, som skapade en mysig atmosfär och som såldes i takt med snögloppet som föll.
Framför allt vill vi tacka Ingalill Tauson, som promenerat med Sally i alla skogar i Åkersbergatrakten under senhösten för att samla material till kransarna och hyacintgrupperna och välkomnade oss att rumstera hemma hos henne i dagarna två.

Trädgård och norrsken i midnattssol

2016-11-08

Föredrag av Mariana Mattsson, lappländsk trädgårdsambassadör, skribent i Hemträdgården, mottagare av Gröna pennpriset gästade oss och lockade i ord och bild med "slingerstormhatten som står i mål, fjällsippan spelar på yttern och rödkvannen är en riktig Zlatan typ". Tisdagen den 8 november kl. 18.30.


Föredraget besöktes av 31 trädgårdsentusiaster. Vackra bilder och intressanta beskrivningar av trädgård i zon 7 uppskattades.

Svampdag, 2016-10-01

Många nya svampsorter hamnade i våra korgar denna dag.
Eftersom vi hade sakkunnig ledning av Åke Strid så vågade vi även äta de plockade till kvällsmat. Åke har lett dessa svamputflykter i hela 40 år och vi fick en fantastisk dag tillsammans ute i skogarna kring Domarudden. Ett samarr. med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan.

Äpplets dag, 2016-09-24 och 25

Ska vi ta bort alla vattenskott? En tredjedel blir bra. Hur länge ska äppelringarna torkas? Vad heter mina äpplen?
Det och mycket mer fick man veta i helgen när vi från Åkersberga Trädgårdssällskap mötte äppelintresserade på Åkerberga Växtförsäljning. Äppeldrottningen Görel Kristina Näslund berättade för den som ville veta mer om sina medhavda äpplen. En vacker hösthelg i äpplets tecken!

Skördefest på Länsmansgården, 2016-09-03

Fint flätade lökar, fantastiska små buketter från ettårsrabatten, bönor av skilda slag, morötter, tomater, betor och blomster fanns att beskåda och inköpas idag 3 september, på Skördefesten som Åkersberga trädgårdsällskap anordnade på Länsmansgården.
Och mycket, mycket mer. Allt ekologiskt förstås!

Medicinalväxter i örtagården, 2016-08-21

Rosenrot och dårört!
Många växter har använts eller används för att mildra eller bota åkommor och sjukdomar. Åke Strid guidade i Örtagården.Hoppas innerligen att vi som missade Åke Strids guidning i Örtagården kan övertala honom dela med sig av sin kunskap vid senare tillfälle.

Sommarbesök på Ljusterö. 2016-08-20

20 augusti tog vi färjan över till Ljusterö för att besöka en prunkande trädgård bland granar och bergsskrevor. Blommande perenner, vatten, sten, dekorativt gräs och en linäng med solrosor i gräsmattan gjorde att man tog fram spaden när man kom hem till den egna trädgården.

Ettårsrabatten prunkar, 2016-07-28

Tantolundens koloniområde, 2016-07-21

Idag hade vi en fantastisk eftermiddag i Tantolundens koloniområde.
Vi var inbjudna till Monica Wachtmeisters prunkande kolonilott och vi tog även vägarna förbi Lena Israelssons och Ulf Gråbergs kolonilotter.

Besök på kolonilott, 2016-07-05

Vår medlem Berit Nilssons välkomnade oss till sin kolonilott på Ullna koloniområde.
Området består av 50 lotter och ligger vackert vid Ullnasjön.

Samarrangemang med Vuxenskolan.

Sparrisen är fantastisk nu, 2016-07-03

Till Visningsträdgården kom en jämn ström av människor, unga, vuxna och gamla. Svårt att beräkna hur många, som lockats att komma till just "Tusen Trädgårdar" eftersom Länsmansgården bjuder på så många andra upplevelser. Några frågor kunde besvaras och alla uttryckte sin beundran över hur vacker och rik trädgården är.

Rosens dag, 2016-07-02

Rosens dag på Åkersberga Trädgårdssällskaps Visningsträdgård, 2 juli 2016.
Många, 50-talet besökare vid två visningar, fick veta en hel del om vilka rosor som överlever, dör och vilka som blir fantastiska! Här är Ingalill Tauson i berättartagen. Rosen som presenteras här är Venusta Pendula.
Vi tackar Margaretha Nilsson och Ingalill Tauson för demonstrationerna.
Årets ros blev ALL THE RAGE!
En Easy Elegance-ros som växer kraftigt och brett upp till 60 cm. Blommorna är stora och mycket vackra, dubbla i en aprikos/gul/rosa färg. Blomningen är kontinuerlig och bladen är friska. Den har snabbt blivit populär i USA och blir det säkert även här. Härdigheten räcker till zon 4. En ros som verkligen drar ögonen till sig.

Guidning i örtagården, 2016-07-01

Visning och guidning i ÖRTAGÅRDEN kl. 13.00
Vålkommen att besöka en av Sveriges finaste örtagård. Trädgårdsexperten Åke Strid visar runt i örtagården och svarar på frågor.

Pioner och Linnea, 2016-06-23

I midsommartid blommar pionerna i Visningsträdgården och även linnean visar sina små vackra blommor i Linnérabatten.

Utflykt till Häverö Prästäng, 2016-06-19

Vi var 14 personer som firade De vilda blommornas dag genom att besöka det vackert belägna naturreservatet Häverö Prästäng, nordost om Hallstavik, en av de större hävdade ängarna i Roslagen med 300-åriga ekar, artrik ängs- och lundflora med majviva och orkidéer. I Häverö Prästäng finns minst 500 arter. Vi beundrade minst 300 arter och vi examinerade minst 100-talet arter. Bl.a. hittade vi det sällsynta flugblomstret. Andra orkidéer såsom skogsnycklar, brudsporre, tvåblad, nattviol, majviva var enastående att få uppleva. Vi gladdes också åt det vackra vädret den goda matsäcken, utsikten över havet och alla ängsblommor som prunkade efter gårdagens regn. Som avslutning besökte vi det närbelägna naturreservatet Häverö Bergby som visade upp guckoskor med den största blomman av Sveriges alla orkidéer i ett antal stora bestånd med många individer.


Tack Åke för en oförglömlig heldag!!!!

Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan.

Barnens dag, 2016-06-12

Barnens dag på Länsmansgården söndag 12 juni kl. 12 - 16.

En dag full av aktiviteter för barn i samarbete med Konstföreningen, SNF:s Natursnokar och biodlarföreningen. Fjärilsrestaurang. Barnkör. Ponnyridning.

Vårmarknad, 2016-05-28

Ovanligt många medlemmar mötte upp med en mångfald av egenplanterade växter och sålde plantor, sticklingar och ovanliga tomatsorter.


Kommersen var i gång, stämningen var god, lotterna gick åt, man bytte plantor och erfarenheter med varandra. Surkålstävlingen lockade, barn framför allt.


Tack Pia. Caféets läckerheter och Konstföreningens korvförsäljning smakade bra.

Vårstart med växtkraft, 2016-04-26

Föredrag med bildvisning 26 april 2016.


32 personer hade hörsammat inbjudan till denna lustfyllda genomgång av GENVÄGAR till att skapa en vacker trädgård. Alla tips går att läsa om i en nyutkommen bok "Genvägar till en vacker trädgård, tänk som en trädgårdsmästare", En bok, som såldes som smör med dedikation.


Linda Schilén, trädgårdsmästare och konstnär,(www.uterummet.se) gav råd om de vackraste vårblommorna, hur man kombinerar sommarblommor, hanterar frösådder, sitt "genvägstänk".


Försäljning av växtstöd, keramikblommor. Samarrangemang med Åkersberga Växtförsäljning och Vuxenskolan.

Årsmöte, 2016-04-15

Fyrtioen medlemmar hade hörsammat inbjudan till årsmötet den 15 mars kl.18.00 i Restaurang Solbrännan, Österskär.
Mat serveradess kl. 18.30. Årsmötesförhandlingarna började kl.19.30.


Maten och stämningen var mycket god när Lennart kallade till årsmötesförhandlingarna. Dessa klarades av snabbt . Vi hälsar vår nya styrelsemedlem Elisabeth Andersson välkommen och tackar avgående Åke Strid för alla insatser i styrelsen. Vi har glädjen att behålla honom eftersom gruppledarna i Visningsträdgården är närvarande på styrelsesammanträdena.


Gruppledarna berättade kort om tider och arbetet i de olika arbetsgrupperna och välkomnade medlemmar att medverka i det lustfyllda arbetet och i gemenskapen.


Medlemmarna kallades till Samling i Visningsträdgården den 15 maj kl.11.00 för information om möjligheten att odla i pallkragar för barn och barnbarn.


Medlemmarna uppmanades också att plantera egna dahlior i den nya dahliarabatten.


Vi skildes åt och hoppades få möjlighet att tillbringa även nästa årsmöte på restaurang Solbrännan hos Britt, som avtackades av ordf. Lennart.

Frökväll, 2016-02-17

Ingegerd Metz, entusiastisk hemmaodlare, presenterade årets frönyheter och berättade i ord och bild om sina erfarenheter av förkultivering och odling.

30 kvinnor och 7 män åhörde föreläsningen och fick många tips inför våren!!
Samarrangemang med Vuxenskolan och Biblioteket.

Pelargoner till nytta och nöje av Anita Österlund, Nacka Värmdö

28 januari 2016

Åkersberga bibliotek torsdag 28 januari kl. 18.30.
60-talet medlemmar trängdes i Bibliotekets föreläsningssal. Intresset för pelargoner och dess historia och vård är tydligen stort. Plötsligt slutade elen fungera, (utom till datorn), larmet gick, viss oro uppstod. Anita fortsatte dock oförfärad att visa sina vidunderliga bilder och berättade intressant om pelargoner.
Anita Österlund som är medlem i styrelsen för Svenska Pelargonsällskapet har en stor egen odling av pelargoner. Efter den underhållande föreläsningen delade Anita ut odlingsråd och innehållsrik information, sålde pelargonsticklingar, strilar, etiketter och annat. Ett lotteri höjde stämningen ytterligare och gladast var de som vunnit ovanliga och de annorlunda pelargonerna. Namnet pelargon kommer från ordet storknäbb fick vi lära oss.

Samarr. med Vuxenskolan och Biblioteket.