Julen närmar sig. Passa på och besök Visningsträdgårdens JULMARKNAD med aktiviteter i Galleriet, hos Konsthantverkarna, i Antikhuset OCH I LADAN
där Åkersberga Trädgårdsssällskap säljer egentillverkade julkransar och hyacint grupper, lockar med glögg och lotteri. VÄLKOMNA
Riksförbundet Svensk Trädgårds förbundsdirektör INGER EKREM berättade och visade bilder från en vacker norsk trädgård - en trädgårdspärla på norska västkusten.
Plats: Åkersberga Bibliotek
Tid: 18.30-20.30
Samarrangemang med Riksförbundet Svensk Trädgård, Vuxenskolan och Biblioteket
Det var ett fint föredrag med otroliga bilder från en trädgård på norska västkusten - "Där ingen kunde tro att något kunde gro". På en liten ö utanför Stavanger har anlagts en trädgård med blomstrande hagar och exotiska plantor. Man kan göra dagsturer med båt till ön, äta lunch eller middag. Säsong från maj till september. Se hemsidan www.florogfjare.no.
30-talet besökare fascinerades och gladdes såväl åt föreläsaren Inger som bilderna.
Trädgårdsmästare Dante Hellström ersatte Maria Svennbeck som föreläsare om PERMAKULTUR och URBAN UTVECKLING.
Tid onsdag 11 november kl. 18.30-20.30 på biblioteket Åkersberga.
Dante är odlingspedagog på Boodla (www.boodla.se) och trädgårdsmästare på Naturhistoriska museets utställning "Odla staden". Han undervisar på Stockholms universitetet och ordnar/planerar trädgårdar.
Vi var 12 åhörare som lyssnade och såg intressanta bilder på vad PERMA kultur innebär. Permakultur är design och innebär bl.a. att fånga och lagra energi och material för att skapa ett så fossilfritt samhälle som möjligt.
Perma = permanent, www.permakultur.se
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Österåker, Studieförbundet Vuxenskolan och Biblioteket, Åkersberga
Pella Thiel från Omställningsverket berättde om arbetet för hälsosamma lokalsamhällen som fungerar utan fossila bränslen och varför ekonomiska och ekologiska kriser vi upplever ställer krav på ett djupare omtänkande (www.omstallning.net)
Tid: Tisdag 3 nov. kl.18.30-20.30
Plats: Åkersberga Bibliotek
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Österåker och Biblioteket.
För något år sedan erbjöds alla medlemmar i Åkersberga Trädgårdssällskap att komma med dahliaknölar för att skapa en dahliarabatt.
I två säsonger har vi kunnat glädjas åt en prunkande halvcirkel, som väckt beundran, nedanför pionrabatten.
På grund av kylan har vi nu tagit upp våra dahlior för att förvaras hos respektive "ägare".
Det visar sig att dahliorna har multiciplicerat sig, så vi erbjuder nu ÅTS´s medlemmar att få hämta och härbärgera/vårda knölar hemma hos sig till dess att det blir dags att plantera dem igen, när risk för frost ej föreligger, 2016.
Dahliaknölar kan hämtas under STÄDDAGEN, när alla är välkomna, nu på lördag den 17 oktober eller torsdag den 22 oktober fr.o.m. kl.10, då arbetsgrupperna jobbar.
Varmt VÄLKOMNA. Ta chansen.
14-talet medlemmar städade och rensade.
Nu är trädgården välskött och fin
Lättare förtäring bjöds, vi hade roligt, och jobbade stenhårt.
Kanske inte så många besökare som tidigare år, trots vackert sensommarväder.
Två pomologer bestämde äpplen. Många besökare blev förtjusta när de äntligen fick veta vad deras äpplen var för sort. Andra äpplen var svårbestämda och det var ett evigt diskuterande, smakande och slående i äppellexikon. Äppelutställningen visade många olika sorter. Kaffe med bakverk av äpplen lät sig väl smaka liksom de torkade äppelringarna.
Jenny´s frön och sån´t lockade med försäljning av blomsterlökar, såväl nya som gamla beprövade sorter.
Trots idogt letande i skogarna runt Åkersberga hittade Åke och Erna Strid inga svampar i tillräckligt antal för 20-30 deltagare, som brukar komma på de årliga svamputflykterna.
Enstaka svampar hittades här och där och Åke ordnade i stället en svamputställning i Växthuset på Länsmansgården. Cirka 30 personer samlades kring tallrikarna med 100 olika svampar. Däribland fanns många matsvampar, såsom Karl Johan och andra soppar, champinjoner, trattkantareller, rödgul trumpetsvamp, taggsvamp, fårticka m.fl. Även giftiga svampar demonstrerades liksom svampar för färgning av ullgarn. Åke fängslade som vanligt auditoriet och lovade återkomma nästa år, helst då i svampskogen.
Passa på att lära bygge av fågelholkar i regi av Svenska Naturskyddsföreningen, Österåker.
Vi försöker att fortsätta att etablera samarbete med Konstföreningen, Konsthantverkarna och Naturskyddsföreningen.
Denna gång med fågelholksbygge.... Många träd finns på Länsmansgården, som kan locka fåglar.
Samling i Visningsträdgården kl. 13.00-16.00
Anmälan till Ann Sjölander tel.0708 885316...medtag 50 kr: för materialet
Den årliga höstmarkanden ägde rum lördag den 5 september kl.12.00-15.00 i visningsträdgården, Länsmansgården. Tillfälle gavs att inhandla grönsaker, rotfrukter, chiliplantor, tomater, perenner snittblommor, honung. Trängseln var stundtals total.
ÅTS´s medlemmar sålde egna produkter. Lotteriet lockade, liksom caféet, konstutställningen och musikunderhållningen. Informationen om Åkersberga Trädgårdssällskap lockade några personer att fundera över medlemsskap. Hurra!
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Konstföreningen, Österåkers Biodlarförening och Vuxenskolan.
INGEN kan väl ha missat att den årliga Kanalens Dag ägde rum nu på söndag (alltid sista söndagen i augusti) kl. 10.00-17.00
Åkersberga Trädgårdssällskap tillsammans med Österåkers Biodlarförening välkomnade alla. Det var en jämn ström av barn och vuxna särskilt till Biodlarna.Trädgårdssällskapet bjöd på information och visade trädgårdsprodukter. De egenodlade vindruvorna från Växthuset på Länsmansgården rönte MYCKET stor uppskattning Biodlarföreningen informerade om sin förening, demonstrerade en visningsbikupa och sålde honung i stora mängder.
Äntligen kan vi njuta av dahliarabatten. Kom och titta!
Den tionde augusti samlades medlemmar från Åkersbergas trädgårdssällskap hemma hos Ingegerd Metz för att få titta och njuta av hennes trädgård. Skaran bestod av 17 kvinnor och 4 män. Vi guidades genom trädgården via blomsterrabatter, med Ingegerds växthus som slutmål. Där kunde vi njuta av frodiga tomatodlingar, gurkor, meloner, fikon, citroner och physalis. Vi fick också tillfälle att titta på ett persikoträd som bar frukt för första gången i år. Vi avslutade med en fikastund vid ett långbord i trädgården.
John välkomnade oss till sin trädgård, Bergshamravägen 211, Riala den 4 augusti vid 6-tiden på kvällen.
Stor uppslutning, 20 personer, imponerades av den innehållsrika trädgården. En galande tupp och hönor och ett glas flädersaft välkomnade oss. Olika rum/öar med woodlandsväxter med färgrika bladverk, rododendron och surjordsväxter. Rabatter kantade med krumma nedfallna döda trädgrenar/trädstammar. Porlande källa, vattendamm och bäck, rika på kräftor och röda fiskar, näckrosor. Sommaräng med vilda ängsblommor. John visade oss med stor entusiasm sina nyplanteringar och gav oss tips för våra egna trädgårdar.
Keramiker Tina Hellman välkomnade oss i Sjövillan med utsikt över Mälaren i ett sommarfagert Sörmland.
Vi var åtta!! stycken som fick höra om Tinas arbete som keramiker och om hennes strävan att bibehålla och förbättra fuchsiabeståndet i Sverige tillsammans med andra trädgårdsfuchsia-entuasiaster. På grund av det myckna regnandet och den hittills kalla somaren hade hennes fuchsior ej kommit i blom, som hon hade önskat. Vi förvånades och gladdes över hennes väldiga krukor oglaserade eller glaserade och mångfalden av de trädgårdsattiraljer, som hon skapar.
Vi hade tidigare besökt slottscaféet och ätit lunch och avslutade med en vandring i slottsträdgården bland lindalléerna.
Kom och titta på pionrabbatten!
Följ med på Nordens största blomstervandring och upptäck de vilda blommorna i din närhet. Söndag 14 juni kl. 11. Samling i Ekbacken vid Vita huset.
I år startade vi Blommornas dag i Ekbacken och gjorde sedan en promenad mot Röllingby backar. Vi studerade "vanliga" växtarter som det kan vara trevligt att kunna. Tio personer deltog i examinationerna, varav många olika arter gräs, malva och smörblomster beundrades. Fikarast på lekplatsen strax utan för Åkes hem. Åkersberga Trädgårdssällskap och Naturskyddsföreningen i Österåker i samarbete med Vuxenskolan arrangerade promenaden.Tack Åke
Karin Nygaard, Hödervägen 13, Österskär välkomnade oss till sin vackra trädgård
Karin är trogen medlem i Åkersberga Trädgårdssällskap och har varit med från början av vår förenings tillblivelse. Hon bjöd oss på en en prunkande villaträdgård i juni, som visade sin bästa försommar blomprakt.
Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan
Olle och Boel Attehall, Bromsvägen 35, Åkersberga välkomnade oss till sin trädgård den 10 juni kl. 17.30!!
Ett överdåd av stora buskpioner mötte oss vid grinden, med mer än tallrikstora blommor från vitaste vitt till rosa och lila färgskiftningar. Inne i trädgården bildade pionerna häckar och öar mellan ansade buxbombollar och högresta tallar. Allium i mängd förstärkte intrycket av en japansk trädgård med djupgrön välansad gräsmatta.
14 personer förundrades över dessa buskpioner, vars ursprung är en moderplanta från 80-talet.
Boel och Olle har givit Visningsträdgården två buskpioner från moderplantan, som planterats vid den planerade bäcken. Fotografier från denna trädgård kommer............
Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan
Tisdag 2 juni kl. 18. Länsmansgården. Geolog Åke Johansson från Naturhistoriska riksmuseet visar bilder och berättar om traktens bergarter i det nya kaféet där det även serveras kaffe. Därefter demonstreras mineral och bergarter i vår utställning.
Linda Wirén i Natursnokarna, Naturskyddsföreningen, Österåker berättade för barnen om vilka blommor fjärilar tycker om.10-talet barn med mycket spring i benen planterade sedan en fjärilsrestaurang i två pallkragar och lyssnade till vad bina gör, "pollinering". Nedbrytning av "skräp" illustrerades vid komposten där barnen helst ville hoppa in. En tillknycklad äggkartong placerades i ena hörnan och skall undersökas i höst, när Natursnokarna kommer tillbaka, lördag 5 sept. till Visningsträdgården. Fika och en tipspromenad hanns också med..
Tack Linda och Margaretha Nilsson. Välkomna åter
Samling vid Östra Ryds kyrka kl. 18. Möjlighet till tåg från Åkersberga 17.10 till Rydbo och sedan buss 629 mot Åkersberga till Östra Ryds kyrka, 600 m promenad. Tag med kvällsfika för avslutning vid stranden. Samarr. med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan.
Gammelekar och vårblommor. Utflykten till Ängsholmen i Östra Ryd den 19 maj missgynnades av regnigt väder. Men de åtta personer som mötte upp var väl utrustade och regnet upphörde så småningom. Vi beundrade de gamla ekarna, den ena inte lik den andra, och slån och hägg lyste i det tilltagande mörkret. Gula blommor dominerade på marken, framför allt gullvivor, men även maskrosor och olika smörblommor, bl.a. backsmörblomma. Adam och Eva är den enda orkidén på Ängsholmen och vi räknade in ca 35 st., därav några få gulblommiga. Vi avslutade med en lugn fikastund vid stranden och tittade på ett rikt fågelliv på vattnet.
Lördag 23 maj kl. 12 - 15. Länsmansgården. Medlemmar säljer prydnadsväxter för trädgården, tomatplantor m.m. Lotteri. Sång av Margretelundsskolans barnkör under ledning av Christina Nordstrand. Trädgårdsschack.
Lördag 25 april kl. 10. Trettiotalet medlemmar varav många barn hjälpte till vid årets vårstädning. Komposten gjordes i ordning, skräp städades bort, rabatter rensades och kontakter knöts. Lisa fick springa iväg för att köpa fler korvar, som gick åt som solsken, som vi njöt utav.
Henrik Morin, biträdande projektledare för rosuppropet inom Programmet för odlad mångfald (POM) höll föredrag om det svenska roskulturarvet.
Henrik berättade om odlingsvärda rosor med lång odlingshistoria och som är av intresse för vår tids trädgårdar. Bland annat presenterades spännande rosor från landsskapen på östkusten och kring Mälaren.
Plats: Åkersberga Bibliotek, Tid: Tisdag 14 april kl.18.30-20.30
Vi var 30- talet besökare, som lyssnade ivrigt, när de 7 vanliga rosgrupperna presenterades i ord och bild.
Samarrangemang med Vuxenskolan och Biblioteket
VARMT VÄLKOMNA
Årsmötet inleddes på ett annorlunda sätt detta året.
Göran Eriksson, en av Åkersbergas Trädgårdssällskaps grundare 1998, sedan dess tillika ansvarig för Visningsträdgården avled den 7 mars.
Vi började årsmötet med att samlas en stund vid ett levande ljus och ett fotografi av Göran.
För övrigt avlöpte årsmötet som vanligt. Ola Bixo och Margareta Holmstrand var inbjudna.
Årsmötesförhandlingarna behandlades snabbt. Inga motioner var inlämnade.
Se även Dokument.
Välkomna till restaurang Solbrännan, Österskär till årsmötet!! Mat serveras kl 18.30 (kött, fisk). Subventionerat pris, exklusive dricka 100 kr p/p. Årsmötesförhandlingar kl. 19.30. Lotteri. Anmälan (mat) till Ingalill Tauson (070-7817833) eller ingalill.tauson@telia.com
senast den 6 mars.
PÅMINNELSE om SISTA ANMÄLNINGSDAG för BUSSRESA till RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRDS SOMMARMÖTE ,14-16 augusti till DALARNA. Se info i ÅTS´s Årsprogram 2015 och i Hemträdgården nr 1 och nr 2. Anmälan till bussresan till Lisa Kristoffersson 073-0360457 eller lisa@kristoffersson.nu, senast den 31 mars.
Årets nyheter från olika fröfirmor presenterades i ord och bild. Förkultivering och kallbänksodling beskrevs i detalj.
Trettiofem medlemmar hade hörsammat inbjudan. Tillfällen till frågor gavs och vi lockades av de olika frökatalogernas utbud nu till våren. Vi fick praktiska tips på förkultivering och kallbänksodling i pallkragar.
Tack Göran Eriksson och Åke Strid.
Samarrangemang med Biblioteket och Vuxenskolan.
Vi hoppas att ni alla ska glädjas åt vårt nya program 2015.
Ni hittar program 2015 under fliken "Program".
Vi hoppas ni ska lockas av programmets nya format och framförallt av innehållet.
Passa även på att titta på fotografierna under "Bilder", se Informationen under"Barnens Trädgård" och "Visningsträdgården" samt se kopplingen till Facebook: Åkersberga Trädgårdssällskap Länsmansgården.
VÄLKOMNA till det NYA TRÄDGÅRDSÅRET 2015
Under de senaste åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö, kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedels produktion är beroende av binas pollinering.
Tjugofem intresserade besökare från Biodlarföreningen,
Naturskyddsföreningen och Åkersberga Trädgårdssällskap fick följa med på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör. Det var en intressant och sorglig film, som ställde frågor och ändå gav vissa svar.
Efter filmen ställde auditoriet frågor och Per Ivar Fransson och Elsy Nilsson från Biodlarföreningen kunde svara på de flesta...... Burkarna med lokal honung från trakten tog snabbt slut.
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Biodlarföreningen Österåker och Biblioteket.