Aktiviteter 2011

2011-12-10, Lysande afton med glöggparty

Lördagen den 10 dec. (Nobeldagen) kl.15-17 firade vi julens och så småningom ljusets ankomst tillsammans med Konstföreningen i Österåker på Länsmansgården.

Det av levande ljus upplysta växthuset lyste som en bred fyrbåk i vintermörkret. Många hade krupit in och smakat olika sorters glöggar och pepparkakor och hemlagade godisar. Kåre hade tillverkat en rörelse-detekterad jultomte som stod vid stallet och skrämde barn och vuxna. För att vi skulle bli lite snällare de sista veckorna före julafton?

Arbetsårets slut symboliserades av arbetshandskarna som kastades på elden, som lyste och värmde i skottkärran.

Vi tackar grönsaksgruppen och särskilt Gunila och Kåre för deras hängivna arbete med att ordna glöggpartyt år efter år! TACK, TACK

2012-12-05, Julpynt hos Berga blommor

Tretton förväntansfulla damer samlades i den smakligt julpyntade blomsteraffären.
Vi mottogs hjärtligt med glögg och pepparkakor. Därefter visade oss Anna Fleck olika varianter på julpynt, vilka snarare blev konstverk. Flinkt och snabbt fick vi lära hur julrosor, hyacinter, julstjärnor, bakades ihop med olika mossor, taklök, ljus, ständigt gröna barrgrenar etc. i fina fantasifulla byttor. Alla gjorde se´n sina egna konstverk mer eller mindre lyckosamma. Kaffe och lussebullar inspirerade också tillsammans med Annas och Evas muntra tillrop och huvudskakningar. Vi hoppas få komma tillbaka nästa år.

2011-10-18, Öppet programmöte

Alla medlemmar inbjuds till ett öppet möte hos Lennart Froby för att komma med idéer och/ eller synpunkter på programmet för Åkersberga Trädgårdsällskap för år 2012. Adress. Röllinbyvägen 9, kl.19.00

2011-10-02, Äpplets dag

I samarbete med Österåkers Konstförening firades ÄPPLETS DAG på Länsmansgården.
Pomolog Görel Kristina Näslund instruerade, demonstrerade och identifierade olika äppelsorter, som medfördes till ÄPPLETS DAG. 40-talet olika äppelsorter visades på långbordet som beundrades. Åke och Erna, Gunila och Kåre och Gidde demonstrerade äppelredskap Vi smakade på äppelringar, äppelmos och äppeljuice. Vi bjöds på olika äppelsorter och äppel-littertur, beundrade äppelstegen och fruktskyltarna. Äppelskivskruvaren lockade många att köpa lotter och kaffet smakade gott med smakliga bakverk. Många hoppades att Äpplets dag kunde bli en tradition.

2011-09-25, Svamutflykt

50-talet personer, glädjande även flera barn, samlades på Domarudden till svamputflykt som ordnades i samarbete med Svenska Naturskydds-föreningen Österåker.
Åke Strid inledde med att beskriva olika svampsorter, som var upplagda till beskådan, innan vi spreds i skogen. Genomgång av kremlor, skivlingar, soppar, riskor och annat, allt och alla demonstrerades praktiskt . Barnen var mest frågvisa och undrade " Vad är det här". Åke kunde svara på ALLT. Efter en underbar soldränkt lunchpaus i en skogsglänta fick vi 20 min på egen hand och korgarna fylldes snabbt med trattkantareller, svart trumpetsvamp, en och annan ljus taggsvamp, kremla som hade bitits på..., etc. En deltagare gick vilse, men kom till rätta. Åke avtackades med honungsburkar från Lundins bigård.Vi ser fram emot nästa års svamputflykt.

2011-09-10, Höstmarknad

Årets höstmarknad var söndagen den 10 september mellan klockan 12.00 och 16.00.

Kom i tid! Grönsakerna och blommorna tar fort slut.

VÄLKOMNA!

2011-08-19, Barnens trädgård

Vi har tillsammans med konstföreningen diskuterat att göra något för barn och barnfamiljer uppe på länsmansgården, ett område där barnen trivs och kan aktivera sig.
Tycker du det här låter spännande och vill delta i planering och - eller anläggning hör av dej till Lisa ( telefon 073 0360457), Lennart (telefon 070 4242436) eller någon annan i styrelsen.

/Lisa

2011-08-19, Byggrupp på Länsmansgården

Konstföreningen har en byggrupp på Länsmansgården för skötsel och underhåll av byggnaderna och man vill gärna ha med några från oss i Trädgårdssällskapet i den gruppen.
Är du intresserad hör av dig till sammankallande i gruppen Sven Ragnelid på telefon 070 4178391 för vidare information.

/Styrelsen

2011-08-11, Trädgårdsbesök

I ett strålande väder hälsade Elisabeth Schälander oss välkomna vid grinden till sin annorlunda, märkvärdiga och spännande trädgård.
Elisabeth hade just skyfflat ut sista nya singelgruset som måste bytas ut mot det tidigare, p.g.a. för stor storlek (eller var det för liten?) från skottkärran. Vi följde henne på vindlande stigar/gångar och anade att detta var en annorlunda trädgård. "En trädgård skall bestå av olika rum med golv, väggar och tak" tycker E. Den känslan fick vi, när vi såg väggen med en lång 4 meter hög avenbokhäck, och flocknävan som böljade längs gången. Ovanliga växter kantade: hängcypress, hängkasura, gulbladig japanlönn, hängapel, perukbuske, hasselört, tojopsis, pelarasp, hjorttunga, kinesisk sumpcypress. Zebragräs, palmstarr vajade. Mot norr samsades pelar-idegran med välskötta rododendron med glänsande blad tillsammans med murgröna och ormöga. "Egentligen tycker jag inte om blomstrande blommor" sa E. Trots detta blommade tjugotalet? klematis vid olika tider, många sorters magnolia och rosor, ovanliga förstås. Efter 2 timmars rundvandring bjöds vi på flädersaft och tillfälle till ytterligare frågor.

2011-07-30, Sundviks trädgård, Ljusterö

Även om regn var utlovat och efterlängtat njöt vi alla 19 personer som lyssnade till Hillevi Rundström i Sundviks trädgård på Ljusterö i varmt solsken.

Ett ofantligt arbete berättade hon om, tidiga morgnar på alla 4 för att skörda/skära grönsaker (emellan dagg och morgonhetta), hästar, får och höns att vårda, plantera ny sallad i små brätten och dill och andra grönsaker varannan vecka, skörda 4 ton tomater/år från 400 plantor (kommer jag ihåg rätt?), vitlök sådd i okt. skördas i juli!, gårdsbutik öppen 6 dagar i veckan etc. I vissa land trivdes ogräset (vilket inte verkade bekomma skörden), i andra land fångades vi av konstverk som olika salladssorter, parader av dill och av dillkronor, knubbiga broccoli och kålhuvuden. Lördagseftermiddagen avslutades med besök och köp i gårdsbutiken. Något lamm fanns inte. Måste beställas år i förväg.

Hillevi brukar vara med på "käringmarknaden" i Österskär. Gå dit! Eller åk till Sundviks trädgård öppen 6 dagar i veckan!Se spännande/uttömmande information: www.sundvikstradgard.se 

Margareta Engardt

2011-07-17, "Rosenön", Runmarö

Förväntansfulla bordade 15-talet ÅTS:are båten Rödlöga 17 juli 2011, för en tur ut till Runmarö tillsammmans med 20-talet andra.
Strålande väder och fantastiskt väder. En energisk ciceron berättade om kobbar och skär som vi passerade och efter c:a 2 timmar var vi framme vid varvet på Runmarö. "RosenAnders" mötte och vi var snart framme vid det gula huset med tornet. Anders inledde med att han strävade efter en trädgård i "pleasant decay", vilket fascinerade några och besvärade andra. Vi fick en grundlig genomgång av olika rugosor, albor, gallicor, mossrosor, austinrosor, klätterrosor, o.s.v.; och hur de sköttes (gödsla med kaffesump och bananskal, round up mot ogräs) hur de planteras (kompost, lera, sand, grästovor upp och ner i botten på gropen, med fiskrens var oxå bra. Vilka som remonterar; "Goldfinch" tyckte Anders var den bästa honungsrosen (inga taggar) o.s.v., o.s.v. New Dawn och "Dis moi qui je suis" fick oxå beröm. Vi vandrade genom trädgården och alla rosennamnen studsade mellan dem som fortfarande blommade och de som hade blommat ut/torkat. Se www.Tarnviken.se för bilder och uttömmande information!


Därefter travade vi iväg till till familjen Hamachers rosenträdgård. Kristina välkomnade oss med man och barnbarn till denna trädgård, som ligger vid en insjö ! på Runmarö och denna trädgård var inte bara mångfaldiga rosor utan även intressanta växter som blomsterhallon, mjölkklocka, praktlysing, randgräs, etc.etc.. Kristina visade oss hur vi kunde ta skott av rosor och bjöd oss på bigarråer. Hela tomten var utsökt planerad och välhållen. Vi kände oss väldigt välkomna Se www.runmaro.net. Där finns bilder och en uttömmande beskrivning av trädgården.

När vi kom tillbaka till båten Rödlöga väntade oss en utsökt buffé med kalla och varma delikatesser. Vi tackar Britt med personal för en fin tur till "Rosenön" och hoppas att turen kommer igen nästa sommar.

Margareta Engardt

2011-07-14, Nya rosgruppen

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

2011-07-06, Besök på Smedby kolonilottområde

Drygt 30-talet ÅTS-are hade hörsammat Gunillas Högströms inbjudan till sin stuga i Smedby kolonilottområde.
Det var sommarens kanske varmaste dag. Såväl Gunilla, stugorna som lotterna visade sig från sin allra vackraste sida. Gunilla berättade om sin lott och lite om Smedbys kolonilottsområdes historia och inbjöd till vandring inom området. Ett 90-tal stuglotter, så omväxlande och prunkande, välskötta och färggranna kunde vi njuta av, när vi långsamt strövade genom området. Åke Strid vandrade med Mossberg i handen och kunde identifiera blommorna. Välansade inbjudande stigar fanns runt stugorna, lätta att gå vilse i.I Gunillas trädgård tronade en värdig, högvuxen björk under vilken vi sedan kunde slå oss ned och smaka jordgubbar, som Gunilla plockat på sin lott. I hennes rabatter samsades perenner, kryddväxter och traditionella gammaldags sommarblommor. Vi fick i sanning en lugn och skön eftermiddag. TACK Gunilla

2011-07-02, Torsten Wallin, Rödlöga, Enskär

Rapport från besök hos Torsten Wallin, Rödlöga Enskär

En strålande sommardag togs vi emot av Torsten Wallin på hans karga ö. Denna klippö har han med varsam hand förvandlat till en trädgård med en blandning av ursprunglig vegetation och odlade örter, gräs, buskar och träd. Vindlande gångar med mörkrosa backtimjan mellan trampstenar. En exotisk buskpion hade blommat ut, ett krydd- och grönsaksland i odlingsbäddar av tång och kompost, blankslipade gråa/rosa klippor, ett alkärr med prunkande ormbunkar, hortensior som klättrade/strävade mot blå himmel, utblommade rododendron med glänsande blad. Medtagen matsäck och uppfriskande bad i havet; ett fantastiskt besök, som vi är glada över och fulla av inspiration.
Margareta

Fler bilder finns under fliken Bilder och underfliken Aktiviteter

2011-06-11, Löta  handelsträdgård, Julia och Börje Remstam

Årets bussresa. Vi var 38 förväntansfulla personer som embarkerade bussen.Första målet var Löta handelsträdgård, där vi mottogs av vänlig guide som kort beskrev handelsträdgårdens geografi. I facket torra perenner kunde man hitta edelweiss. Rosornas praktfulla blomningar lockade några köplystna liksom klematis, röd solhatt, riddarsporre, etc.; bussens underrede fylldes. Vidare till Julita, där vi strosade runt i nästan tre timmar, åt vår medhavda matsäck, fick några läckra regndroppar på oss, Höjdpunkten var de magnifika PION rabatterna. Vi imponerades av mäktiga, tunga, mättade kronor i de otroliga pionbestånden, t.ex. knallröda, vita, lila, rosa, persikofärgade med olika färger i centrum. Resan avslutades hos Börje Remstam, känd för sin täckodling, som skrivit boken "Min dröm om lustgården". Han berättade om och visade oss sin täcknings- och odlingsmetodik med stor entusiasm och gav tips och förslag som underlättar trädgårdsarbetet. Under 25 år har Börje vare sig "gödslat, rensat ogräs, vänt land eller vattnat", sa´han!. Han medgav dock att han använder guldvatten.......  Ja, han är i sanning en spännande trädgårdsmänniska.......
Margareta Engardt

2011-06-08, Malmsjön/Stavs äng

I samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen, Österåker lockades drygt 30 besökare till de berömda blomsterrika blötskogsmarkerna söder om Malmsjön.
Framförallt beundrades de fantastiska bestånden av guckoskor. Vi såg även mycket annat t.ex. ögonpyrola, och den fascinerande nästroten. Därefter till Stavs äng som vi nådde efter en mycket givande promenad genom varierad skog. Väl framme i de öppna markerna , det egentliga Stavs äng, var blomsterprakten stor, även om Åke Strid vår eminenta guide var lite missnöjd över den fattiga artmängden, detta p.g.a den långvariga torkan. Den medhavda matsäcken intogs sedan på klipporna invid Furusundsleden. Alla mycket nöjda trots sen hemkomst.
Margareta Engardt

2011-03-24, Årets eldsjäl

Svensk Trädgårds utmärkelse Trädgårdens eldsjäl 2011 har tilldelats Åke Strid för hans arbete i Åkersberga Trädgårdssällskap.
Det allra första som hände på årets trädgårdsmässa var utdelningen av Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse Trädgårdens eldsjäl. Gunnel Carlson delade ut priset, ett diplom och presentkort på växter.
Åke Strid har varit med sedan Åkersberga Trädgårdssällskap startade 1998. Han har varit vice ordförande en period och är sedan länge örtagårdsmästare i föreningens välskötta visningsträdgård vid Länsmansgården i Åkersberga. Där har han skapat Örtagården och han leder arbetet med planering, plantering och skötsel. Om våren drar han upp hundratals plantor. Han är i ständig och outtröttlig verksamhet för föreningens bästa, i tysthet den osynliga ryggraden! Med humor och stor ödmjukhet delar han med sig av sin mycket stora kunskap om det som växer i trädgård och natur.

Åke Strid håller studiecirklar, blomstervandringar och svampexkursioner, han fotograferar och producerar kunskapsmättade pedagogiska utställningar. Han lagar svampsoppa, bakar gott bröd och mycket, mycket annat som kommer medlemmarna till godo. Han organiserade med bravur föreningens omfattande firande av Linnéjubileet 2007. Åke är en riktig eldsjäl i dess rätta bemärkelse. I dag är han 79 år gammal - eller ung.

Trädgården eldsjäl Åke Strid gratuleras varmt av Riksförbundet Svensk Trädgård!

2011-03-08, Årsmöte

Ungefär 45 medlemmar hade sökt sig dit. Efter en tipspromenad bokade vi oss runt borden och avnjöt en god middag. Därefter tog själva mötesförhandlingarna vid. Protokoll därifrån kommer så småningom. Åkersberga Trädgårdssällskap har fått en ordförande i Lennart Froby. Magdalena Fagerlund avtackades efter många år i styrelsen. Sedan blev det vinstdragning för tipspromenad och på lotter som sålts under kvällen. Slutligen visade Göran Eriksson bilder från Visningsträdgården från året som gått. Alla var mycket nöjda med den trevliga miljön och hoppas på en upprepning nästa år. 

Tack Nicklas med personal för en trevlig kväll. 

2011-03-08, Pås-jordar

Sanning eller myt när det gäller marknadens stora utbud av påsjordar
Tom Ericsson, lärare och forskare vid SLU höll ett fasinerande föredrag om alla de specialjordar vi kan handla numera. Han visade i ord och bild olika försök som gjorts med tanke på näring jordstruktur surhetsgrad och ljus och kom fram till att alla dessa specialjordar inte behövs om man tillför näring vid varje vattning. ett Ph på 5,5 klarar de allra flesta växter riktigt bra. Vi var c:a 25 ivrigt lysssnande.

2011-02-17, Frökväll

Uppskattat föredrag på Åkersberga nya bibliotek

Tillsammans med Åkersberga bibliotek höll  Åkersberga Trädgårdssällskap  en uppskattad presentation av årets frönyheter i ord och bild med Göran Eriksson som ciceron. Ett lotteri hölls med inträdesbiljetten som lott och flera fina priser med frö och växter som  tema.