Klockan 11-16 hölls julmarknad i Länsmansgården. Försäljning av julkransar, julgrupper, äppelchips och glögg. Även lotteri!
Fyrtio intresserade trädgårdsälskare hade infunnit sig på biblioteket i Åkersberga för att lyssna till vår kunnige botaniker Åke Strid, som inlevelsefullt och detaljerat berättade om växter från flera botaniska trädgårdar runt Kapstaden i Sydafrika.
Föreläsaren skymtas till höger i bilden.
Nu fortsätter vi 30-års jubileet och även ombyggnationen av Åkersberga Växtförsäljning. Efter att ha byggt ny entré och 2st nya växthus står nu trädgården på tur och därför passar vi på med extra bra erbjudanden för er som är medlemmar i de närliggande trädgårdssällskapen.
Lördag och Söndag 12-13 Oktober samt Lördag och Söndag 19-20 Oktober kommer ni som visar upp era medlemskort att erbjudas 30% rabatt på alla trädgårdsväxter*. I Restaurangen bjuds det på kaffe eller te för er som visar upp era medlemskort.
Öppettider: Måndag - Fredag 10-18, Helger 10-16.
*Trädgårdsväxter innefattar: buskar, träd, rhododendron, barrväxter, perenner, rosor, klängväxter m.m. Erbjudandet gäller allt förutom säsongsväxter som t.ex. kål och ljung eller krukväxter. På övriga växter och torrvaror har ni er vanliga rabatt om 10% vid uppvisande av medlemskort. Erbjudandet gäller ej på rabatterade varor eller beställningsvaror
Vi hoppas på många trevliga trädgårdssamtal!
Varmt välkomna
Mattis Axelsson Engström
Åkersberga Växtförsäljning
Stora Säbyvägen 1
18442 Åkersberga
Tel. 08-540 625 00
www.bergavaxter.se
Inger Palmstierna berättar om hur man i en liten trädgård kan ha växter som försvarar sin plats. Det räcker inte med riklig blom utan man önskar att de pryder under stor del av året, kan användas på flera olika sätt, gärna ge frukt samt bidra till en biologisk mångfald. Här presenteras lite överraskningar men också gamla bekanta småträd och buskar.
Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller. Gratis för medlemmar, övriga 100 kr. Medtag medlemskort.
Föranmälan till restaurangen, 08 – 540 225 24.
Caféet öppet från kl. 18:00.
Kontakt: Lennart Froby 070 – 424 24 36
lennart.froby@icloud.com
Marknaden var som vanligt välbesökt och besökarna gick hem mycket nöjda med dignande kassar av grönsaker, honung och vackra blombuketter. Att vi hade underbart väder bidrog också till att vi fick en härlig dag.
En underbar försommardag visade Ingalill Tauson och Margareta Nilsson delar av visningsträdgården för intresserade besökare.
SSamling vid Ö&B/COOP kl. 10 för samåkning.
Vi gör en utflykt till naturreservatet Näsudden och studerar försommarblomningen.
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan.
Kontakt: Åke Strid 070 - 663 05 89, akestrid@telia.com
Barnens dag
Söndag 16 juni, kl. 12-16
Länsmansgården arrangerar.
Många aktiviteter för barn.
Det blev en strålande försommardag med massor av besökare. Musikanter underhåll, anläggningen visades och plantor och växter såldes av medlemmar i Åkersberga Trädgårdssällskap. Självaste länsman spatserade omkring och upprätthöll ordningen. Det var Hans Rockberg från Österåkers hembygdsförening som bar den för dagen tjocka och varma uniformen.
Efter höst och vinter behöver visningsträdgården snyggas till. Alla är välkomna att hjälpa till!
Vi tänkte sätta igång vid 10-tiden. Vi bjuder på lättare förtäring.
Kontakt: Lisa Kristoffersson
073 – 036 04 57 lisa@kristoffersson.nu
Ett fyrtiotal medlemmar samlades denna fina vårvinterkväll i fullmånens glans, för att avnjuta wienerschnitzel eller fiskgryta i sällskap med andra trädgårdsälskare på restaurang Solbrännan i Österskär.
Lennart Froby genomförde därefter själva årsmötet med sedvanlig elegans för att därefter låta turen slumpa sig i lotteriet, där hedergästen Margareta Engardt vann inte mindre än fyra gånger.
Anita Österlund från Svenska Pelargonsällskapet kom tillbaka till oss än en gång för att lära oss om pelargoner och dess historia. Hon berättade att den första pelargonen som kom till Europa kom med ett skepp via Sydafrika runt 1620. Den fick namnet Pelargonum Triste och doftade kanel nattetid. På 1690-talet kom den första pelargonen till Sverige (P. Capitatum). Det tog lite tid innan pelargoner blev populära och från början var det en blomma för herrskapsfolk. På 1800-talet kom förädlingen igång och från 300 vildarter finns det nu 30-40.000 olika sorters pelargoner.
En pelargon är en ”lagomblomma”, vill ha lagom med ljus, lagom med vatten och lagom med näring helst en svag dos varje vattning. Nya kunskaper för mej var att engelsk pelargon vill ha en köldperiod gärna med regn och rusk under vintern (inte frostgrader) för att sätta knoppar och att stjärnpelargoner tål torka bättre än andra pelargoner.
Vidare berättades om en relativt ny grupp, Zonarticpelargoner, som är en korsning mellan vanlig Zonalpelargon och vildpelargon. Idag förädlas många sorter av den här typen fram.
Anita hade också med sig en ansenlig mängd sticklingar till försäljning som snabbt gick åt.
Tack för ett inspirerande och lärorikt föredrag med många vackra bilder!
Torsdag 14 februari kl. 18:30 på Länsmansgården Gör levande jord av ditt köksavfall.
Miljövänlig återvinning som du gör i ditt kök.
Vi var drygt 30 personer som lyssnade när Torill berättade om Bokashi-kompostering. Man samlar sina matrester från köket i en speciell hink med tätslutande lock och en avtappningskran för lakvattnet. Med jämna mellanrum strör man över ett speciellt medel, ett strö som innehåller mikrober bestående av olika bakterier. Det är dessa bakterier som sen gör hela jobbet! Man pressar ihop det hela ordentligt och sätter på locket. Processen ska alltså ske utan syre till skillnad från en vanlig kompost. Av detta blir det efter ett par veckor ett mycket näringsrikt gödningsmedel.
Tack Torill för ett fantastiskt föredrag, lärorikt och informativt!
KONTAKTA OSS
Webmaster: webmaster@abats.se
Copyright © Alla rättigheter förbehållna