Aktiviteter 2017

Julmarknad 9-10 december 2017

En snöfattig helg i början av december hölls traditionsenligt julmarknad på Länsmansgården

Biologisk mångfald i trädgården, 2017-11-15

Vi var ett 40-tal åhörare som kom för att lyssna till Bo Eknert, biolog och verksam som lärare i natur- och miljövård vid Stockholms Universitet, när han berättade hur vi kan underlätta livet för fåglar, fjärilar, humlor, grodor och andra smådjur och insekter i våra trädgårdar. Brännässlor till exempel, gynnar fjärilar, en damm gynnar salamandrar och grodor och i kvarlämnade vinterståndare kan många fåglar finna föda. Han visade oss vilka växter som kan ingå i en fjärilsrestaurang, hur man kan bygga ett bo till en igelkott och mycket mer! Tack Bosse för en trevlig och lärorik föreläsning!


/Lisa


Åkersberga Trädgårdssällskap i samarbete med Biblioteket, Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan.

Gärdesgård, 2017-11-01

Nu är gärdesgården runt visningsträdgården klar.
Om grinden kan sägas att den är byggd på 1930-talet till ett egnahem. Där kom grinden att sitta i ca 60 år. Den är byggd med träplugg istället för skruv vilket visar på åldern.

Trädgårdar och smultronställen på italienska rivieran.

2017-10-19

Föredrag med bildvisning kl.18.30 på Åkersberga Växtförsäljning

Paula Modig, författare till trädgårds- och matböcker tog oss med på en bilresa till Ligurien.

Samarrangemang med Åkersberga Växtförsäljning och Studieförbundet Vuxenskolan.

Lennart var där med ca 25 andra och hade en trevlig kväll med avslutning att vi fick hennes bok om trädgårdar i Ligurien och några till medelhavsträdgårdar. Kvällen var uppskattad och många köpte också böcker av henne om vegetarisk matlagning från regionen.

Svamppromenad, 2017-10-04

Vi var 10 svampintresserade och hunden Sally som åkte till skogarna nära Penningby.

Solen strålade och Åke vår svampexpert berättade om och demonstrerade olika svampsorter såsom spindelskivlingar, olika riskor, Karl Johan, snöbolls-schampinjon, olika soppor .......
Vi kunde snart fylla våra korgar med trattkantareller och svart trumpetsvamp och njöt sedan av sedvanlig fika.

TACK Åke för en underbar höstdag att minnas.

Äpplets dag, 2017-09-23/24

Två dagar i äpplets tecken lockade många besökare till Åkersberga Växtförsäljning, Åkersberga

En inbjudande vacker Äppelutställning av många sorter inbjöd till diskussion om den kalla våren. Sortbestämning av äpplen, som saknade namn utfördes även i år av pomolog Görel Kristina Näslund som använde smak och lukt och syn av äpplet. Torkning och provsmakning av äppelprodukter lockade såväl barn som vuxna. Barnen tävlade om att få längsta girlander när de använde äppelsvarven. De torkade äpplena smakade gott. Barnen roade sig med att använda skivade färgade äpplen genom tryck på papper. Vid 4 olika tillfällen lördag och söndag fich vi vara med om en föreläsning och demonstration av av Janne Åhlén om trädbeskärning i teori och praktik:
Tack alla medverkande

Höstmarknad i Visningsträdgården, 2017-09-03

I år 2017 var vädret lite svalt och kanske inte så inbjudande. Trots det strömmade människor till och handlade grönsaker, rotfrukter (utom potatis som vildsvinen tagit), perenner, blombuketter. Några medlemmar sålde plantor från egna trädgårdar bl. a ett otroligt utbud av fuchsior och lite ovanligare växter. Lotteriet lockade en del. Mest uppmärksamhet väckte ståndet med Biodling, där representanter från Österåkers Biodlarförening visade upp och demonstrerade alla moment för en lyckosam skörd, samtidigt som vi erbjöds avsmakning av och köp av Honung:.


Åkersberga Trädgårdssällskap i Samarrangemang med SNF:s Natursnokar, Österåkers Biodlarförening, Studieförbundet Vuxenskolan.

Kanalens dag 2017-08-27

Välkommen till KANALENS DAG kl 11-17 (vårt monternummer är 38).

Vi visar skördeprodukter och informerar om vår verksamhet i Visningsträdgården, Kantarellvägen 12, Åkersberga

VÄLKOMNA!!!!!

Blomsterkungen Linné, demonstration kl. 15

2017-08-20

År 2007 firade Åkersberga trädgårdssällskap 300-års minnet av Carl von Linnés födelse och planterde då en rabatt med växter som har anknytning till Linné.
Nu 10 år senare satt vi nio åhörare under linden, som planterades i Visningsgården, Åkerberga till 300-års-minnet av Carl von Linnés födelse.Åke Strid, vår Linnékännare, berättade entusiastiskt om Carl von Linnés uppväxt, resor, liv och leverne. Åke demonstrerade sedan vilka växter som nu finns i Linnérabatten.

Vi blev särskilt förtjusta i Linnea Borealis, vars blad trängdes i den lilla runda Linnérabatten tillsammans med olika arter av surjordsväxterna ormbunkar.

Trädgårdsbesök hos Kerstin Bergman
2017-08-17

Torsdagen den 17 august,2017 besökte vi åtta kvinnor Kerstin Bergmans trädgård.
Det var en grön välplanerad trädgård med övervägande rosor med en ny terraserad slänt med buskar och perenner, woodland och pallkragar.

En överväldigande innehållsrik villaträdgård med honungsört, rosor (Louise Odiere),
Vi bjöds på kaffe och saft och kaffebröd, som smakade bra.

Trädgårdsbesök i Rydbo, 2017-08-11

Tisdagen den 11 juli, 2017 kl.18.00 träffades 11 st trädgårdsvänner i trädgården hos Kerstin och Bengt i Rydbo.
En Härlig villaträdgård med stor damm full med stora karpar.Vackra blommor kantade dammen. En rejäl köksträdgård med alla sorters grönsaker: ök, purjolök, morötter, rödbetor, sallad, persilja och en väldigt stor rad med fin dill. En stor rabarberplanta, hallon, krusbär och jordgubbar. Ett stort potatisland låg bredvid den fina komposten, där bikuporna väntade på att få ett bisamhälle. Stora fina träd, både körsbär och äpple. En rabatt med moderna rosor, Ingrid Bergman bl.a. När vi tittat, frågat och fotograferat bjöds vi upp på terassen där kaffe och varm rabarberpaj med glass serverades. Vi satt länge och njöt av den sköna kvällen. Margaretha Nilsson

Trädgårdsbesök hos Ahrne, 2017-08-07

Lördag den 8 juli 2017 hos Marianne och Göran Ahrne i Knivsta.

Kl.12.00 träffades 15 trädgårdsentusiaster på Länsmansgården för att åka till Marianne och Göran Ahrnes trädgård. Redan i grinden möttes vi av rosendoft! Vi klev in och befann oss i en trädgård med mängder av rosor!. Vi fick fina tips på hur vi ska sköta, plantera, klippa och samplantera andra växter! Vi läste på namnlapparna med spännande namn: Maidens Blusch, Isphahan, en Damacena, Aicha, en gul pimpinell, så otroligt vacker. Den bedårande Jacqueline du Pré, som fått sitt namn efter en kvinnlig fotbollsspelare. Hildas Vita från Sherike! Commendant Beaurepaire och Erinnerung an Brod, som är en röd klätterros och en hel del andra, närmare 200 rosor. När vi tittat, sniffat och fotograferat bjöds vi på kaffe och god kaka. En härlig dag fick vi tillsammans.!!!!

Margaretha Nilsson

Rosens dag, 2017-07-02

Guidade visningar bland våra rosor. Årets ros.

Passa på att njuta av blommande rhododendron

2017 juni

Under lördagar och söndagar är rododendronlisten synlig!
Den har dolts under veckorna av parkerade bilar och börjar redan avta i sin blomprakt,
De buskar, som ursprungligen planterades var Catawbiense Grandiflorum, Catawbiense Album, Nova Zembla, Roseum Elegans och Cunningham White.

Snart blommar pionerna och sedan dahliorna.....


VÄLKOMNA till VÅR VACKRA TRÄDGÅRD

Påminnelse, De vilda blommornas dag
2017-06-18

De vilda blommornas dag ägnar vi åt en utflykt till Malmsjön på gränsen mellan Österåkers och Norrtälje kommuner. Området har en örtrik skog med guckusko och andra orkidéer, pyrolaarter m.m.

Vädret var strålande och guckuskon i bästa stadium när vi, nio personer, besökte Malmsjöreservatet. Vi räknade till 119 guckuskoblommor och även nästroten förekom rikligt. Den tredje orkidén, som underligt nog heter nattviol, sågs i några pampiga exemplar. Till skogsarterna hör också björk- och vitpyrola. Före och efter skogsvandringen fanns också en del att se. Olvon fanns lite varstans, bl.a. en stor buske i full blom, och i en torr vägsluttning växte backvial och bergglim. Största överraskningen var ett stort bestånd av ängsklocka på en stenig vägkant. 

Vårmarknad, 2017-06-04

Den årliga vårmarknaden äger rum den 4 juni i Visningsträdgården på Länsmangården.
Prydnadsväxter, tomarplantor från medlemmar och från Visningsträdgården, samt gödsel säljs. Lotteri, musikunderhållning. Samarrangemang med Österåkers Konstförening och Studieförbundet Vuxenskolan
Kontakt::Lisa Kristoffersson (073 036 0457, lisa @kristoffersson.nu)

Studiebesök i ölbryggeri, 2017-04-27

Roslags Näsby Bryggeri, Pentavägen 5, Täby.
Vi blev väl mottagna av Håkan och Stefan som gav oss en noggrann inblick i hur komplicerad process det är att brygga ett gott öl. Det var imponerande att se hur de av olika inskaffade komponenter och på egen hand byggt upp hela anläggningen, bestående av ett många långa rostfria cisterner och rörledningar. Vi fick smaka på malt och humle och senare naturligtvis på många olika ljusa och mörka ölsorter. Vi började med lättölet ÅVA och fortsatte sedan uppåt.

Vårstädning, 2017-04-22

Vi börjar vårbruket i Visningsträdgården på Länsmansgården den 22 april kl.10!!
Alla är välkomna att hjälpa till. Vi bjuder på korv och bröd.

Oömma kläder och ta gärna med krattor och spadar.

Kontakt: Lisa Kristoffersson (0730360457) lisa@kristoffersson.nu.

Årsmöte för ÅTS's medlemmar, 2017-03-21

Plats: Restaurang Solbrännan, Österskär.

Tid: Tisdag den 21 mars kl. 18.00 Mat serverades kl.18.30 100 kr p/p, exklusive dricka.

Anmälan för mat gjordes till Ingalill Tauson (070 781 78 33)

Årsmötesförhandlingar kl.19.30.


50-talet medlemmar hade hörsammat kallelsen till Årsmötet år 2017. Stämningen var god redan, när alla bänkade sig vid långbord på Restaurant Solbrännan. Maten var mycket god (kött eller fisk).
Årsmötesförhandlingarna började 19.30: Sedvanliga ärenden klarades av. Nyhet är att vi hälsar Elsy Nilsson som ny ledamot i styrelsen. Elsy har sedan 10-talet år tillbaka varit en trägen arbetare och inspiratör i vår Visnings-trädgård.

Vi passar också på att tacka Elisabeth Schälander och Ulla Ruge, som har fungerat som valberedning för detta års val.

Årsmötet avslutades med ett lotteri där merparten av vinsterna utgjorde böcker och vårplantor, skänkta av ÅTS´s medlemmar. Detta tackar vi för!!. Mest uppskattad var förstås 1:a vinsten som var en BRUNCH för två personer på Restaurangen, skänkta av Britt Ehrenström på Solbrännan,

Lennart Froby tackade alla för deltagandet i årsmötet och Britt för god mat och stämning.

Köksväxter 2017-03-07

Föredrag och bildvisning av LENA ISRAELSSON, köksträdgårdens okrönta drottning, välkänd trädgårdsskribent och författare till Handbok för Köksträdgården.


Föredraget samlade 54 besökare 43 kvinnor och 11 män. Lena informerade om att en bördig jord, rik på mullämnen, mörk, smulig av nedbrutna växter - näring med vatten och syre är A och O för resultatatet för köksträdgårdsväxter. Stenmjöl behåller fuktigheten. Två timmars föreläsning med paus gav många intressanta tips,som också kan läsas om i hennes senaste bok ODLA ÅRET OM, skörda grönsaker och örter hela året utomhus eller inomhus. ( Bonnier Fakta, 2016). Ett antal av dessa böcker var till salu och köptes av ivriga grönsaksodlare.

Ett samarrangemnag med Studieförbundet Vuxenskolan och Biblioteket.

Frökväll, 2017-02-22

Tjugofem damer och nio herrar kom till Åkersberga Växtförsäljning för att lyssna till Ingegerd Metz.
Ingegerd presenterade frönyheter där "multikulörta" och nya färger på gamla växter var det som dominerade nyhetsflödet.
Ingegerd påpekade även värdet av att kolla hur många frön de olika påsarna innehöll. Begreppet "ekologiskt" förklarades. Ekologiska frön är också en av nyheterna i år. Gamla bekanta har kommit som ekologiska varianter.
Arrangör: Åkersberga Trädgårdssällskap. Ett samarrangemang med Vuxenskolan.
Bilden är fotad sommaren 2016, sommarrabatten på vår visningsträdgård på Länsmansgården

Så lyckas du med perenner, 2017-jan

För alla er som lyssnade till Stefan Mattsons fantastiska föredrag om PERENNER igår på Åkersberga bibliotek, och för er alla som vill veta vad det hela handlade om: gå in på
www.rosenholm.se/?page_id=629
Klicka runt på de blå texterna så finns det jättemycket info om Enköpings perennpark. Växtval, design m m.
Boken är slutsåld så vi får hålla oss tillgodo och vara glad över att författaren/fotografen varit så generös med sitt material