Aktiviteter 2021

Julmarknad 11-12 december 2021

Elsy Nilsson dokumenterar med sin mobil. Inga-Lill Tauson samspråkar med Lisa Kristoffersson i bakgrunden. --->

Det var en snöfri helg strax före Lucia när vi höll vår julmarknad i Visningsträdgården. Vi hade skapat julgrupper och kransar och serverade glögg och pepparkakor i växthuset.

Höststädning 17 oktober 2021

Vi är dryga dussintalet tappra odlare som sluter upp denna sista gemensamma aktivitetsdag, för att städa upp i trädgården och förbereda den för vintern.


Vi krattade ihop löv men körde dem inte till komposten utan lade dem direkt på kökslanden så att de får multna "på plats". Arbetsbesparande!

Utflykt till Rölunda 27 september 2021

Möjlighet att besöka Rölunda och lära sig mer om jord.
Nu får vi i föreningen chans att lära oss mer om jord. Följ med på en utflykt till Rölunda Gård.

Vid besöket får vi se hur jord förbereds innan de hamnar i plastsäckarna. Vår ciceron och föreläsare blir Niklas Vestin som ansvarar för produktutvecklingen av jord inom Rölunda.

Vi är välkomna måndagen den 27/9 klockan 14.00 och visningen sker utomhus.

Vi bjuds på kaffe.

För de som vill samåka föreslås att träffas på Länsmansgården klockan 12.30 då resan dit till Häggeby, Rölunda Gårdsväg 2 tar drygt en timme. Rölunda är placerat en bit norr om Bålsta.

Då vi fortfarande är lite försiktiga och vill kunna hålla avstånd så har vi begränsat antalet besökare till 30 personer.

Anmälan sker via mejl till lennart.froby@icloud.com senast onsdagen den 22/9.

Först till kvarn gäller.

Rölunda har under de senaste åren fritt försett vår visningsträdgård med jord och gödsel och därmed varit en av våra stora sponsorer. Vi är av den anledningen extra glada att få besöka dem för att lära mer i detta viktiga ämne.

Höstmarknad i Länsmansgården
5 september 2021

Välkommen till höstmarknad i Länsmansgården, söndag 5 september kl. 12-15.
Välkommen att köpa nyskördade grönsaker och rotfrukter. Försäljning av perenner, snittblommor och honung.

Fågelholksbygge i samarbete med Naturskyddsföreningen.


Cirka 50 personer kom och tittade, handlade och umgicks i det fina höstvädret. Alla grönsaker såldes slut och även blommor hade en strykande åtgång.

Besök hos Hans Sköld, 1 september 2021

Tillfälle för dig som är medlem i Åkersberga Trädgårdssällskap.
1 september 17.00 samlades vi på Länsmansgårdens parkering för vidare färd i egna bilar till Hans Skölds sommarstuga i Bergshamra, några mil norr om Åkersberga.

Vi besökte Hans' privata dahliarabatter och trädgård.
Hans Sköld är ansvarig för vår fantastiska dahliarabatt på Länsmansgården.

Vi i Åkersberga Trädgårdssällskap besökte Hans Skölds sommarstuga. Synnerligen sköna dahlior mötte oss där. Vi var ett 40-tal som träffades denna trevliga kväll. I förgrunden t.v. vår maestro Åke Strid och t.h. Hans Sköld, dahliaodlare av rang.

Trädgårdsbesök i Österskär, 21 juni 2021

Nu har vi i Åkersberga Trädgårdssällskap återupptagit verksamheten att besöka intressanta trädgårdar. Och gärna trädgårdar i vårt närområde och trädgårdar som tillhör våra medlemmar. 21 juni hade vi möjlighet att uppleva en fantastisk trädgård i Österskär. Vi var nog närmare 50 personer som fick traska runt på mjuka träflisfyllda gångar i Li Ehrenströms trädgård. Den klättrar uppför berget ovanför Österskärs havsbad och innehåller många intressanta arter och en spännande historia med sitt gruvhål som minner om om den gruvverksamhet som en gång i tiden fanns i Roslagen. Vi bjöds på fika och hade även tillfälle att inhandla nyslungad honung. En varm afton i en spännande trädgård och givande gemenskap.

Förutom plantor och växter fanns det små dekorativa inslag som detta lilla dockhus.

Ett 7 meter djupt gruvhål öppnade sig på tomten. Här har man tidigare sökt efter fältspat och kvarts.

Äldredagen 18 juni 2021


Många äldre kom till Länsmansgården denna dag för att lyssna till tal och föredrag, men kanske främst för musikens skull, Lyxorkestern spelade.

Vi passade på att göra reklam för vårt sällskap, och sålde en del trädgårdsböcker.

Virtuell vandring i trädgården 16 juni 2021

I projektet Mitt Österåker, har Elisbeth Martin spelat in en videovanddring genom visningsträdgården. Det börjar vid den rosa dörren som är uppställd vid kortväggen till caféet.

Ta med mobilen, laddad med QR-kod-läsare och går fram till dörren och zooma in på den blåa QR-koden på dörren, så startar en guidad vandring genom visningsträdgården. Den tar bara 12 minuter.


Årsmöte 16 juni 2021

Välkommen till utomhus-årsmöte onsdag 16 juni med start kl. 18 i visningsträdgården på Länsmansgården.
Många personer anlände i god tid för att deltaga i den tipspromenad som Åke Strid hade anordnat.
Det var svårt, men hindrade inte att många ändå fick många godkända svar.

I vackert sommarkvällsväder genomförde vi relativt snabbt själva årsmötet, där 23 personer deltog.
Åke bjöd på hemmagjord flädersaft och föreningen erbjöd inköpt cider och vatten.

Besök av Svenska Turisföreningen, Norrtälje 13 juni 2021

Söndagen 13 juni besökte STF vår visningsträdgård.
I strålande sommarväder kom ett tiotal personer från Svenska Turistföreningen, ledda av Hans Waldebäck på besök i vår vackra visningsträdgård. De visades runt av Lars, Ingalill och Thomas och fick uppleva barnens trädgård, äppelgången, den nyanlagda ängen (som inte är så mycket att visa ännu), alla 100 nyplanterade dahliorna, kryddträdgården, anuellrabatten och perennrabatten. Rosor och köksträdgård visades också upp.

Många kunniga och nyfikna frågor fick vi av de intresserade besökarna.

Lars berättar om dahlia-rabatten

Vårmarknad 6 juni 2021

Det var en strålande vårdag och precis lagom med besökare i dessa pandemi-tider. Antalet besökare var maximerat till 100 av FHM.

Överskott av dahliaknölar och andra plantor såldes till köpsugna besökare.