2012-12-11, Österåkers miljöpris

VI gratulerar Karsvretagruppen till ett MYCKET VÄLFÖRTJÄNT MILJÖPRIS

Åkersberga Trädgårdssällskap

2012-12-08, Glöggparty

Vi skottade snö i vackra gångar runt växthuset och till stallet. Växthuset pyntades, dvs. städades från vissnade växter i stora krukor. Vinrankorna klipptes ner och tegelstenarna doftade champagne, när de sopades fria från de frusna druvorna.
Ljus och marschaller lyste upp vintermörkret. Grönsaksgruppen bjöd på doftande pepparkakor och glögg. Ute brann den sedvanliga elden i Kåres hemmagjorda skottkärra. Där avslutades trädgårdsåret med att årets utslitna arbetshandskar kastades på elden.


Tack Kåre och Gunela, Kerstin och hela grönsaksgruppen för ett mycket gott och stämningsfullt glöggparty!!!

Lördag den 8 december kl. 15 - 17,

2012-11-18, Julpynt inställt

Tyvärr är JULPYNTET på BERGA BLOMMOR INSTÄLLT. p.g.a för få anmälningar

2012-11-06, Eldboll och arktisk snö

I sitt föredrag den 6 november 2012 berättade Åke Strid om och visade enastående bilder från sin och Ernas resa från kust till berg genom Singapore och Malaysia.


Åke inledde med att beskriva Singapore för oss fåkunniga: dess innevånare, styrelseskick, geografi, folkgrupper, råvaror och naturligtvis dess flora. Praktfulla orkidéer (Miss Joakim, Nelson Mandela) prunkade i National Orchid Garden i den Botaniska Trädgården. Världens största blomma, 1 m i diameter, "Rafflesia arnoldii" fanns inte här men har fått sitt namn efter grundaren av Singapore och även av en botanisk trädgård. Singapores grundare är Sir Stamford Raffles. Resan fortsatte norrut till Kuala Lumpur, huvudstaden i Malaysia, med en annorlunda stadsbild med några av världens högsta byggnader i täta klungor. Enastående vackra bilder av träd och blommor avlöste varandra under föredraget; somliga som kan odlas inne i Sverige såsom varierande orkidér förstås, ökenros, olika helikonior, hibiskus (Malaysias nationalblomma), eldkrona. I Cameron Highlands besöktes bl.a. en teplantage och i hotellträdgården växte många av våra krukväxter som rabattväxter: Amaryllis, Lyckliga Lotta, Clivia och Flammingoblomma. Svårt att minnas alla namn men en fin upplevelse av vackra träd, frukter och blommor bjöd Åke på liksom korta inblick i Singapores och Malaysias landskap, kultur och arkitektur. TACK ÅKE!!

2012-10-11, En lysande kurs med Göran

Volt och watt, led eller hallogen, smalt eller brett ljusfält, hur många lampor räcker transformatorn till? Många frågor - en del fick vi svar på, en del fick vi själva prova oss fram till på praktikdelen. Så köp några lampor med tillbehör och ut och testa olika vinklar och avstånd! Det jag lärde mej förutom det rent tekniska var att belysningen inte behöver vara statisk utan man kan flytta runt den i trädgården och lysa upp det som just för tillfället gör sig bäst.

I samband med Vuxenskolan och Biblioteket

2012-10-02, Vårblommande lökväxter

Jenny Wik Norling med bildvisning och försäljning av långlivade lökar lockade 25-talet personer till biblioteket den 2 okt.2012. Samarbete med Vuxenskolan och Biblioteket.


Redan innan föredraget flockades besökarna kring löklådorna och lockades bl.a. av tulpaner i chockerande färger, bleka ljuva narcisser, fritillaria imperialis och fritillaria meleagris (Upplands landskapsblomma) och av jättestäppliljan som såg ut som en jättespindel som lök. Jenny inledde föredraget med att berätta och visa bilder från hanteringen av blomsterlökar i Holland. Därefter visade hon praktfulla fotografier från sin egen trädgård i Huddinge (kanske en trädgård att besöka i vår?). Hon gav oss också många tips om hur man skall plantera sina lökar: Jorden bör vara väldränerad, förbättra den gärna med kompost och plantera i ett soligt läge. Tulpaner och allium bör inte stå i gräsmattan; gräv i så fall upp en rundel som hålls fri från gräs där du planterar dina lökar, eller testa botaniska tulpaner. I pausen och efter det fullmatade föredraget fanns ytterligare tillfälle att handla.

2012-09-30, Svamputflykt

Svamputflykt söndag 30 september. Samling vid Länsmansgården kl 9.30 för samåkning till någon lämplig svampskog. Passande kläder, korg, svampbok, matsäck. Beräknad hemkomst kl 14.30. Ledare: Åke Strid 540 229 33. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan.

2012-09-25, Ljussätt din trädgård

Teori (biblioteket) tis 25.9 kl.18.30-20.30. Praktiska övningar i någons (vems?) trädgård torsd 27.9 kl. 18.30-20.30. Föreläsare och ledare Göran Eriksson. Anmälan till Göran tel. 540 606 32 eller goran.erk@swipnet.se senast fre 21.9

Samarrangemang med Vuxenskolan och Biblioteket.

2012-09-08, Höstmarknad

Årets SKÖRDEMARKNAD på LÄNSMANSGÅRDEN, söndagen den 8:e sept. pågick mellan klockan 12.00 och 16.00

Evenemanget arrangerades av Åkersberga Trädgårdssällskap i samarbete med Österåkers Konstförening.
OBS titta på bilderna i album SKÖRDEMARKNAD.........
Många kom och trivdes på årets HÖSTMARKNAD där man både kunde njuta av miljön och inhandla riktigt närproducerade produkter av skilda slag som honung och diverse plantor både krukade och för perennplantering. Man promenerade omkring i Örtagården och njöt av dofterna, beundrade Höstrabatten och Clematisrabatten. Många fick en fin bukett sommarblommor med hem för en billig peng.

I Köksträdgården handlades nyskördat; majs, gurka, squash, morötter, potatis och en del annat. I Växthuset hade Åke Strid ordnat en fantastisk svamputställning som han demonstrerade och berättade om.
Det fanns en hel del fina priser att välja bland för alla som köpt en lott med slutsiffra 7 och i kafédisken var det svårt att välja mellan pelargonkaka, rödbetskaka, fantastiska hembakade bullar och annat gott som damerna från Konstföreningen frestade med.

Alla äventyrslystna barn kunde prova på att klättra jättehögt upp i stora almen, tryggt förankrade med linor och med hjälp av professionella trädklättrare.

Vädret var en aning kyligt i starten men så kom solen, musikkåren spelade glad musik och så blev det hela ett mycket trevligt arrangemang.


2012-09-05, Komposten

Allmänt upprop - iordningställande av komposten onsdagen 5/9 kl.18.00
Komposten behöver komma på plats och iordningställas! Kom till Länsmansgården kl 18.00 onsdagen 5/9 och hjälp till. Alla krafter behövs!

2012-08-15, HÄR-liggande trädgårdar

2012-08-15, kl.18.00 visade konstnären och landskapsarkitekten Magdalena Cerha sin trädgård, en spännande djungel.

Samarbete mellan ÅTS och Vuxenskolan.


Vi var många som åkte till Stora Mellösa Vallentuna och förundrades av Magdalena som person och som skapare av en vild, storvuxen, spännande trädgård. Allting var jättestort! Men hon erkände också att hon slösade med gödning. Änglatrumpeter som träd och andra vanliga växter enorma. Man kände sig som en lilleputt från Gullivers resor. Vart man såg fanns också kluriga spännande konstverk i sten och keramik. Vägen dit var slingrig, smal och krokig men väl framme kände vi att det var väl värt att leta sig dit.


KONST, KERAMIK och TRÄDGÅRD är mottot för trädgården, som ligger i Mellösa, Vallentuna 1:27.

Se www.magdalenacerha.net. Citat från Magdalenas hemsida: "Min konst handlar om kommunikation mellan den inre och den yttre världen........ Geometriska och abstrakta former.......... Det är som poesi. Magdalena har vunnit TV4s tävling, där tittarna röstade fram Sveriges mest fantastiska trädgård.

Inträde 20 kr:-, kaffe 20 Kr:-

Samling Länsmansgården kl.17.30 för gemensam bilfärd Anmälan till Margareta; margareta.engardt@hotmail.com

2012-08-11 -- 12, Tusen trädgårdar

Glöm inte TUSEN TRÄDGÅRDAR 11 och 12 augusti!! 2012
Gå in på www.tradgardsriket.se och/eller www.tradgard.org och se information om vilka trädgårdar som är öppna under den kommande helgen och gör din egen trädgårdsresa!!

2012-07-26, HÄR-liggande trädgårdar

2012-07-26 inbjöd Inger Bergström oss till sitt sommarställe i Skarpäng, Täby - en trädgård med historia.

Samarbete mellan ÅTS och Vuxenskolan.


Denna tomt köptes av Ingers pappa, som också var mycket trädgårdsintresserad, på 1930-talet och byggde en sommarstuga på 28 kvadratmeter. Inger har behållit stugan som sitt sommarställe och delar nu tomten med sin trädgårdsintresserade och kunnige bror, som byggt ett hus och bor där permanent. En 2.500 kvadratmeter mycket kuperad naturtomt med tallar, björkar, hassel och begsknallar och bland detta ett antal rabatter såsom nävor, sommarklätt, violruta, ormrot, krissla, stjärnflocka, m.m. blandat med ettåringar. Just nu i sin finaste prakt stod en stor grupp med myskmalva som var den högsta vi sett, en fantastisk vit rosenvial slingrande upp på en stolpe och fuchsior i krukor stora som träd - det kändes att det var en trädgård med historia.

2012-07-14, Nya skyltar i visningsträdgården

Nu pågår etikettering med nya, permanenta etiketter för växterna i Örtagården. De är tillverkade av Britta Karlsson i Alingsås och Roland Andersson i Vårgårda.

2012-07-10, HÄR-liggande trädgårdar

Bert Roberger inbjöd till sin trädgård, som verkligen var en TRÄD-gård i ordets rätta bemärkelse.
Sextioen träd på en yta av 1.800 kvadratmeter ; blodpelarbok, manschurisk valnöt, Ornäsbjörk, koreansk och sibirisk gran (med upprättstående, blåa kottar), katsura (doftar pepparkaka) och norrländsk schersmin, för att nämna några. Ett äppleträd (Oranier) med stammen kluven på mitten med grenar upp-pallade på manshöga bockar hade ett grenverk, som täckte "halva" trädgården. Mycket annat anade vi i den vildvuxna, galna trädgården. Övertygade däremot var vi om värdens entusiasm för trädgård och generositet mot oss besökare.

I samarbete med Vuxenskolan

2012-07-03, Hemsidan uppdaterad

Föreningens hemsida har blivit uppdaterad. Inloggningen för medlemmar har tagits bort då det beslutats att den var överflödig.

Numera är det bara sidans administratörer som kan logga in (för att lägga till nyheter, bilder med mera).

2012-06-28, Besök hos Quist

Mellan 30 och 40 trädgårdsintresserade ÅTS´are var mäkta imponerade av villaträdgården på Össebyvägen 33.

Samarbete mellan ÅTS och Vuxenskolan.


Renate och Yngve var förtjusta över det stora intresset. Vi var alla mäkta imponerade. Katsura, djävulsbuske, fjärilsbuske, snödroppsträd och guld-almen strålade i olika färgnyanser. Pioner, bergvallmo, alunrot och alla möjliga stenpartiväxter klättrade uppför den tidigare grässlänten som var ett blickfång inte bara för ögat utan även för örat med sitt blomsterhav och vattenspel. Köksträdgård med potatis, bönor, lök och andra grönsakar var långt komna. Det blev ett allmänt köpsug av plantor, som var till försäljning mot slutet.

Renate blev "Best in show" i Trädgårdsamatörenas tävling i Bergianska trädgården nu senast den 26 maj med sin växt som kan ses på bilden som bifogas texten. Det kan vi alla förstå!

Andra bilder från paret Quists trädgård kan ses i galleriet under Bilder.

Tack Renate och Yngve för showen!

2012-06-26, Pioner i visningsträdgården

Passa på nu

Se mera fotografier under "Bilder" i menyn

2012-06-18, Besök hos Froby

Lil och Lennart Froby inbjuder till träff i vårfager trädgård den 18 juni kl. 18.00. 2012

Samling kl.18.00 Röllingbyvägen 9. Samarbete med Vuxenskolan

VÄLKOMNA

2012-06-15, HÄR-liggande trädgårdar

 Sture Järpemos och Christina Janssons trädgård den 15 juni kl. 13.00- 20.00

2012-06-15, Överbo, Björklinge. Bilutflykt

Fredag 15/6 gjorde ett dussin medelmmar en eftermiddagsutflykt i egna bilar till en handelsträdgård och en privat trädgård i Uppland.

Först ställdes kosan 12 mil norrut till Sture Järpemo i Överbo, Bälinge. Efter tidigare besök där visste vi att pioner var hans stora intresse och av ett 80-tal olika var de flesta till salu. Det var inte rätt tid för blomning. Några var överblommade, några få var i blom medan de flesta bidade sin tid. Till inhandlade pioner fick man trevliga etiketter i färg för aktuell sort. I plantsängarna kunde man också hitta en mängd andra perenner med bl.a. ett stort utval av funkior. Som avslutning bjöds vi på soppa, bröd och kaffe med kakor. Allt var tillagat och bakat av frun i huset och mycket gott.

Stärkta av den uppskattade avslutningen hos Järpemos åkte vi vidare, för en del med lite orienteringsproblem, till Rånäs. Där blev vi mottagna av Christina Jansson som förevisade och berättade om sin vackra villaträd-gård. Vi fick se en in innehållsrik trädgård med rododendron, andra buskar och perennrabatter avgränsade med stenblock. Vattenfall gav extra liv åt trädgården. Mellan växtrena dolde sig en mängd små konstnärliga prylar. Stor uppmärksamhet väckte bl.a. den stora variationen av rododendron, en stor kameleontbuske och de magnifika funkiorna. En del växter hade Christina flyttat in från övergivna torp och en rododendron kom från Portugal. Christina berättade också om hur hon byggt upp rabatter på gräsmattan, s.k. limpor av allehanda organiskt material där sedan buskar och perenner kunde planteras. Christina arbetar i trädgårdsbranschen i Täby kommun och den egna trädgården var ett resultat av mycket praktiskt arbete och en känsla för det estetiska.

Samarrangemang med Vuxenskolan.

2012-06-10, Lassas hagar

Besöket till Arboretet Lassas Hagar med båten Rödlöga till ön Svartlöga från Österskärs brygga kl. 09.30 var ovanligt annorlunda.

Samarrangemang med Vuxenskolan

Lassas Hagar är ett unikt natur- och kulturprojekt, www.lassashagar.se.   Vi var ett 25 tal medlemmar från ÅTS som tillsammans med övriga trädintresserade medmänniskor bordade Rödlöga för besöket på Svartlöga. Ägare till arboretet Sten Ridderlöf hälsade oss välkomna på Svartlöga brygga och vi vandrade upp dryga kilometern genom skärgårdsskog med tuja och lärkträd och genom Svartlöga by. Väl innanför gärdsgården runt Arboretet berättade Sten entusiastiskt och kunnigt om märkvärdigheter. Arboretet är 5  hektar stort med dels 1000 exotiska träd, dels en vattenträdgård. Ekar, magnolior, vindruva och olika slags lönnar, etc. fascinerade. Många av träden är uppdragna från frö som Sten samlat under sina botaniska expeditioner i södra och norra halvklotet med samma odlingszon som på Svartlöga. Vi fick en grundlig genomgång och var storligen förundrade och beundrande.

Tack Sten för en fantastisk upplevelse! Se bilder från Bildgalleriet   

2012-06-02, Bussresa

Tjogotvå trädgårdsentusiaster trotsade vädret; spöregn och halv storm. Fam.Roos bjöd på en ovanlig, japansk-inspirerad trädgård med mycket ovanliga träd, buskar, perenner, vattenlek och stenformationer. Värdparet bjöd på förmiddagskaffe och visade tre böcker, som de skrivit och hoppades få bokförlag intresserade att trycka. Håll utkick efter dem !
Vi åkte vidare med bussen, som åkte vilse på vägar som ej var breda nog att mötas på. Mitt i ingenstans fanns en plantförsäljning "Linudden" med ovanliga träd/buskar som japansk blodlönn, magnolia med gula blommor, snödroppsträd, buskrosling, sockblomma, sällsynt vackra pioner.
Slutligen höll regnet upp och vi kunde beundra familjen Knutssons trädgård i Oxelösund: Rododendron, Jeffersonia dubia; vit och blå, gillenia, adiantus etc. etc.
Det var en oförglömlig dag.
Vi åker till Fam. Roos trädgård (där vi bjuds på förmiddagsfika) och till Linuddens plantskola i Nyköping (ovanliga perenner, magnolior, rododendron kan inhandlas) samt till fam. Knutssons trädgård i Oxelösund.


Kostnad 300 kr. Ta med matsäck. För info: www.besokstradgardar.se och www.linudden.se

Samarrangemang med Vuxenskolan

2012-05-26, Vårmarknad

Sedvanlig vårmarknad i Visningsträdgården, Länsmansgården, Åkersberga i samarbete med Konstföreningen i Österåker. Musikunderhållning, lotteri och försäljning av gödsel, honung och plantor. För egen försäljning betalar icke medlemmar 20 % av inkomsten till ÅTS. Medlemmar bestämmer själva hur mycket de vill bidraga med.

Musikunderhållning, lotteri, och försäljning av gödsel, honung och gissa pumpans vikt. Åke Strid höll  en entusiasmerande demonstration av egna örter i Örtagården. Besökarna gladdes åt fägringen och dofterna. Många tog lärdom och beslöt starta egen odling.

VARMT VÄLKOMNA

2012-05-07, Så här jobbar vi

JOBB MED JORDHÖG SOM BLIVIT MATJORD!
I dag måndagen den 7 maj kl.18.00 samlade vi matjorden i en hög för användning i land och rabatter.

Tisdag den 8 maj kl. 18.00 fortsatte vi med grovjobbet. Alla friska trädgårdskrafter behövdes.

2012-03-27, Tomater och vitlök

Åke Truedsson, trädgårdsodlare och skribent i tidskriften Hemträdgården kom till Åkersberga Trädgårdsförsäljning och inspirerade till odling............
Åke började med att livfullt berätta betydelsen av antioxidanter dvs, vikten av att odla egen mat- Ex: Gör smultronmatta av gräsmattan, jordgubbsknäck i ugnen. Använd benmjöl och vedaska (mineralrikt!). Efter kaffet bildkavalkad på TOMATER: Gardner´s Delight, Golden Queen, etc,etc. VITLÖK: Gör 7 cm djupa hål om hösten med kvastskaft, 15 cm mellan hålen, lägg vitlöksklyftan med toppen uppåt i hålen. Vitlöken sover i landet över vintern. Vid omkring 3 grader växer den på våren och skördas i maj.

Samarrangemang med Vuxenskolan.

2012-03-13, Årsmöte

Sedvanlig uppskattad SVÅR tipspromenad och lottförsäljning inledde kvällen
Atmosfären, maten och den goda stämningen uppskattades. Till kaffet bjöds på musik och mäktig, god chokladkaka. Årsmötet drevs effektivt av ordf. Lennart Froby. Inga motioner eller diskussioner avhandlades. Slutligen dags för vinstdragning i lotteriet. 1:a vinst resa med Rödlöga till Svartlöga och Lassas Hagar. Svaren på tipspromenaden gavs och flera priser delades ut. På Trälhavet sågs Finlandsbåten glida iväg....i den mörka kvällen.

2012-02-26, RST rådgivning

Pedagogiskt väl förberedd, strukturerad förläsning med olika tips.
Lise-Lott Björkman beskrev till instruktiva bilder olika sätt att odla köksväxter, t.ex. i pallkrage, miniträdgård, säck. Komposten är trädgårdens hjärta och gröngödsling A och O.

Samarrangemang med Vuxenskolan

2012-02-22, Köksträdgårdens fröjder

Lise-Lotte Björkman, trädgårdskonsulent i Riksförbundet Svensk Trädgård tillika flitig skribent i tidningen Hemträdgården besöker oss den 22 februari på nya biblioteket, Åkersberga kl. 18.30-20.30
Lise-Lott Björkman samtalar och visar bilder den 22 februari på biblioteket kl. 18.30. Lise-Lotte är trädgårdsrådgivare och trädgårdsdesigner, radgivning@tradgard.org. Hon är fascinerad av köksträdgårdar, dess möjligheter och varierande utbud.


Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan och biblioteket.

VÄLKOMNA

2012-02-11, Anuellgruppen

VÄLKOMMEN i ANNUELLGRUPPEN..........
Tycker du om ett-åriga sommarblommor? Längtar du till våren? Är du fascinerad av livskraften i ett litet frö? Då skulle du passa in i Trädgårdssällskapets sommarblommegrupp. Vi har en rabatt 11 x 2,5 meter på Länsmansgården att fylla med våra drömmars växter. Vi träffas vid 6-7 tillfällen under våren, planerar, frösår, skolar om och sätter sen ut plantorna i början på juni. Hör av dig till Lisa Berglund, telefon 0730360457 eller e-mail lisa@kristoffersson.nu, om det här är något för dig.

201-02-07, kl. 18:30, Frökväll

Tretton personer trotsade kyla och vintermörker och lyssnade på Göran Erikssons intressanta föredrag och demonstration av frönyheter.

Vackra powerpointbilder livade upp stämningen liksom diskssionen efteråt utifrån spännande nya frökataloger.

Samarrangemang med Vuxenskolan

2012-02-04, Nytt trädgårdsår

Årsprogrammet 2012 är klart och vi hoppas att det skall inspirera till många besök på biblioteket, till utflykter långt borta och nära och till många arbets?/besökstillfällen i Visningsträdgården.