Trädgården lystes upp i vinterkvällen, när det skymde.
Nu när novembermörker råder är det dags att planera för JULMARKNADEN under två dagar iVisningsträdgårde n, Kantarellvägen 12 i Åkersberga.
Tillsammans med Österåkers Konstförening ordnas försäljning av konsthantverk, hembakat, smått och gott till julbordet, stickat, antikt och mycket annat!
Vi i Åkersberga Trädgårdssällskap medverkar med ett utbud av kransar och julblommor samt Loppis med äldre juldekorationer och julgranssaker.
Lotter till försäljning Gammaldags jul i Caféet
VARMT VÄLKOMNA till VÄXTHUSET i VISNINGSTRÄDGÅRDEN på LÄNSMANSGÅRDEN, ÅKERSBERGA
Peter Nou förde en innehållsrik blogg, där han samtidigt försökte lära några ÅTS´s medlemmar konsten/tjusningen att blogga.
Det var svårt, medelåldern var hög, och Peter fick ensam dra lasset.
Men nu kan alla gå in på fliken Länkar i den blå panelen (fungerar inte längre, sep 2021) ovan och skrolla sig ned till
Övrigt Föreningens gamla hemsida.
Där kan vi finna aktiviteter, verksamhet (medverkan i KLIMATMÄSSAN), bilder på arbetsgruppernas grävande i rabatter, marknader vid olika årstider etc. etc.
Vi tackar dig Peter för de här åren, för att du höll i så länge, så målmedvetet, så skickligt och innehållsrikt.
Vi hoppas du vill titta in på den nuvarande hemsidan och se hur den tar sig och att du kommer till Visningsträdgården och ser vad vi håller på med.
Åkersberga Bibliotek onsdag 13 november kl. 18.30 - 20.30
Hav, stränder, vulkaner, regnskogar, växter, djur, indianer. Åke Strid berättade om ett besök i jordens artrikaste länder. Samarrangemang med Biblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.
Trädgårdens Växter och Form
En föreläsning som ger inspiration, tips och råd om hur man kan tänka när man planerar, formger och utvecklar trädgårdens nya rum. Gå in på www.bladRum.se
Åkersberga Bibliotek 21 okt. 2013, kl.18.30-21.45.
Samarrangemang med Vuxenskolan
Fyra man starka lyckades förbereda jorden för äppellunden med skottkärrning till och blandning av lerjord, kompost, jord och kogödsel ner i de 7 djupa hålen.
Plantering av de inympade äppelträden planeras nästa vecka.
Kom och Hjälp till att städa Visningsträdgården !
Lördag förmiddag den 12 okt. kl. 11.00-14.00 behövs alla krafter för att ytterligare förbättra/snygga upp Visningsträdgården.
Ta med arbetshandskar, sågverktyg och stövlar för att iordningsställa/gräva komposten, ordna upp i stallet och bränna kvistar, bl.a.
Lättare förtäring erbjuds och mysig samvaro.
Vår sedvanliga höstmarknad närmar sig och ni är alla välkomna till Länsmansgården, Kantarellvägen 12, Åkersberga lördagen den 7 september kl. 12.00-15.00. Höstmarknaden arrangeras i samarbete med Österåkers Konsthall
Skördefest med tillfälle att handla grönsaker, perenner, snittblommor, plantor från Visningsträdgårdens rabatter och från medlemmarnas egna trädgårdar. Icke medlemmar inbjuds att sälja sina produkter och ÅTS tar tacksamt emot 10 % av förtjänsten.
Honung från trakten, Lotteri med fina vinster och Loppis med trädgårdsattiraljer, Café i Länsmansgården välkomnar.
Klockan 12.00 dras repet!
Dags att fira höstens intåg med Äpplets dag på Länsmansgården, Åkersberga
Vi firar med avsmakning av äppelmust, demonstration av torkapparat och skalmaskin och en ÄPPEL -UTSTÄLLNING.
Alla är välkomna att ta med egna äpplen till den planerade äppelutställningen.
Denna gång får vi identifiera äpplena själva, då vi inte har lyckats locka någon expert för identifiering av äpplena.
Roslagens Musteri kommer att närvara och sälja äppelmust.
Vi lockar med eget Café med äppeltema
Samarrangemang med Vuxenskolan.
Åke Strid demonstrerade och berättade om svampar.
Viktigt att ta med stövlar och kanske visselpipa och vandringsstav (terrängen är kanske svårgådd vissa korta sträckor) och förstås matsäck, kniv och korg. DOCK utlovas inga svampar detta året men en ny omväxlande skogsterräng med olika naturfenomen. Samling kl.10 på Täljö Station (längs Roslagsbanan). Tåg avgår från Åkersberga kl.9.55
Samarrangemang med Naturskyddsföreningen Österåker och med Vuxenskolan
Ingen har väl missat Kanalens dag, sista söndagen i augusti.
KOM OCH HJÄLP TILL och stå i vårt stånd, nära Naturskyddsföreningen, Konstföreningen och Biodlarna Österåker.
Kerstin Berg samordnar, tel. 540 619 42.
Nya "SKYLTFÖNSTER" eller "LÖPSEDLAR" hittar du i den blå rullisten. (Gäller gamla hemsidan)
DOKUMENT, BARNENS TRÄDGÅRD och NYA fotoalbum under BILDER.
I DOKUMENT hittar du årsprogrammet, verksamhetsberättelsen, årsmötesprotokollet och protokollet för konstituerande möte för respektive år samt andra viktiga dokument för året. I BARNENS TRÄDGÅRD beskrivs vår nya trädgård, som riktar sig mot förskolebarn och skolbarn, såväl funktions-hindrade som friska. Pallkragar för barnen att odla i, ekstycken och labyrint att trampa på och i, ett klassrum utomhus att utvecklas i och andra aktiviteter planeras. Följ Utvecklingen på FACEBOOK och säg vad du tycker.
Fotoalbumen under BILDER uppdateras. Kom gärna in med egna bilder!
Hösten närmar sig , vare sig vi vill det eller inte:
NYTT DATUM: Föredraget av Åke Strid om Costa Rica och Panama äger rum den 13 nov. 2013 i biblioteket i samarrangemang med Vuxenskolan:
VÄLKOMNA
DET BLEV AV!!! Kinna Lundin inbjöd till visning i sin trädgård i Täljö, därefter Margareta Engardt också i Täljö, tisdagen den 30 juli kl.14.00.
Kinna, som är aktiv på marknaderna, t.ex. med sina vackra fuchsior och hibiskus, och sin egenbundna blomsterkrans, och Janne, som slog "Hole in one" på golfbanan häromveckan tar emot kl. 14.00. Adress Täljö Ringväg 45, Täljö, 184 92 Åkersberga. Tåg från Åkersberga Station 5 min före hel och halv timme (4 min till Täljö station), plus 10 min. promenad. Avfärd kl. 13.45 från Länsmansgården i gemensamma bilar för dem som inte hittar. Därefter, för dem som önskar, välkomnas till en naturtomt hos Margareta och Lasse, Täljövägen 3, i Täljö. Promenad 10 min från Kinna.
Samarrangemang med Vuxenskolan
Petra Johansson, Visättravägen 22, 184 91 Åkersberga tar emot oss torsdagen de 25 juli kl 14.00. - Därefter åker vi till Petras mamma, Ulrika Richter, som bor nästgårds, Hagalundsvägen 13, 184 91 Åkersberga. Samling Visningsträdgården kl. 13.45 för gemensam bilfärd.
Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan
Endast 6 personer hade mött upp till att besöka Petra och Sven Lindvalls trädgård i Tungelsta.
Vi blev väl mottagna av Petra, som lotsade oss genom en underbar trädgård i harmoni med naturen. Som Petra sa´: "Egentligen skall man se trädgården inifrån och ut". Strutbräken, praktlysing och brandlilja är karaktärsväxter, när man nalkas huset. Pipranka, vildvin och engelmannsvin klänger på det varmröda (ljus falu rödfärg) boningshuset och uthusen. Imponerande funkior bredde ut sig och vingbenved vid husingången kommer att få praktfulla höstfärger. En för oss ovanlig buxbomsparterr stöttade upp dignande pioner. Ett figursågat trädäck övegår i en anslutande berghäll, som svämmar över av sedumarter, smaragdfetblad och taklök.
I boken "Hur en trädgård blir till", skriven av landskapsarkitekt Torsten Wallin, Norstedts förlag, 2013 finns text och bild om denna inspirerandeträdgård. År 2014 finns även Petras och Sven Lindvalls trädgård med i "Tusen trädgårdar".
ORMBUNKARNAS MÄSTARE: Bosse och Carola Lidén, Ekmoravägen 41, Bergshamra
Samling Länsmansgården kl.16.00 för gemensam bilfärd.
Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan
Vägbeskrivning: Via Roslagskulla kyrka, ta av till Vira. Passera Viren och Largen längs Rialavägen, ta första avtagsvägen till vä., skyltad Rumsättra by. I Rumsättra by, sväng INTE asfaltvägen till hö. förbi ladugården, utan fortsätt rakt fram på en grusväg mellan vitt hus på hö. hand och ett falurött på vä. hand. Fortsätt denna grusväg till dess ände. Om vilse, är tel. 0176/267074 (Bo Lidén)
Vi tipsar om båtutflykten med m/s Rödlöga traditionsenligt på Mors dag.
Information och anmälan till Trälhavets rederi AB tel. 540 86380.
Tillsammans med vandrare från Hembygdsföreningen och Naturskyddsföreningen Österåker rekommenderas utflykten till det planerade fritidsområdet kring Trastsjön och Södersjön norr om Åkersberga.
Se information i ÅTS´s program
Samling vid Valsjöbadets P-plats vid Tråsättravägen (skyltas)
Samarrangemang med Vuxenskolan
SPARRISSAFARI till ön Gällnö i Stockholms skärgård med m/s Rödlöga
Kerstin och Anders Rörby driver sparrisprojekt: Färsk, Närodlad. Grön.
Se www.skargardssparris.se
Information och anmälan till Trälhavets Rederi AB, tel. 540 86380
Äntligen är våren här med sommarvärme. Vi längtar kanske ändå efter regn till våra växter...............
Vårmarknaden i samarbete med Österåkers konstförening inbjuder till musikunderhållning, trädklättring, lotteri, sedvanlig försäljning av plantor, gödsel och förhoppningsvis honung.
Samarrangemang med Vuxenskolan.
Nu, när våren har kommit, är det DAGS för vårstädning även i Visningsträdgården .
Klockan 11.00 - 15.00 nu på lördag samlas vi i visningsträdgården för den sedvanliga vårstädningen efter vinterns härjningar.. Lättare förtäring bjuds.
Passa på att träffas i de olika arbertsgrupperna, grönsaks-, annuell-, perenn-, rosen-, örtagårds-, bär-och frukt?-, och barnens lekytegrupp för att se hur roligt och skönt vi har det. Du kanske vill pröva på att vara med i någon av grupperna?
Du kan också gå in under "bilder" i menyn ovan och se bilder från visningsträdgården och spana in bilder på de olika aktiviteterna.
Föredrag av Joakim Ekman, en mycket kunnig florist och kännare av Upplands flora. Joakim ingick i redaktionen för den 2010 utkomna Upplands flora.
Biblioteket tisdag den 16 april kl. 18.30. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Vuxenskolan och Biblioteket.
Foto: Joakim Ekman.
Joakim Ekman har mycket aktivt deltagit i arbetet med den 2010 utkomna Upplands flora, ett verk på nära 900 sidor, både genom redaktionellt arbete och omfattande inventeringar i fält. Efter en inledning om florans tillkomst gav Joakim en översikt över de viktigaste naturtyperna i Uppland och några vanliga och ovanliga växter inom dessa. Särskilt mycket inventeringsarbete hade Joakim lagt ned i skärgården, där även alla svårtillgängliga småöar i ytterskärgården besökts. Hur många kände t.ex. till att ön Märket är delad mellan Sverige och Finland? Bland mer intressanta växterna som Joakim kommenterade kan nämnas upplandsnycklar, tistelsnyltrot, röd och japansk andmat samt olika arter av låsbräken. En art som kommer österifrån och tros ha införts vid ryssarnas härjningar i Roslagen är stor tofsäxing som vid Kapellskär har sin enda svenska förekomst. Den insamlades redan 1892 men beståndet reducerades starkt vid anläggandet av färjehamnen och arten för nu en tynande tillvaro trots försök att göra nyinplanteringar. En anmärkningsvärd art är hällebräckan som anses vara uppkommen i Skandinavien genom hybridisering. Den förekommer från södra Norge i ett band över till svenska östkusten. Den har t.ex. funnit en lämplig miljö utanför TV-huset i Stockholm. Till sist redogjorde Joakim för vilka överraskande och exotiska fynd man kan göra på avfallsplatser.
Till "Barnens Trädgård- ett klassrum utomhus" önskas PALLKRAGAR för barnen att plantera grönsaker och blommor i i Visningsträdgården.
Överblivna sådana önskas till den nu kommande våren.
Ring eller maila Lisa (0730360457) eller Göran (08/54060632)
Kommunen planerar att bebygga åkermarken på ömse sidor om Näs gård vid Täljöviken. Inom kort fattas beslut om den första utbyggnadsetappen.
Mer information finnas på biblioteket och i kommunalhuset Österåker samt www.framtidtaljoviken.se
Du kan gå in på www.skrivunder.com/taljoviken, om du vill skriva under.
Tillsammans med M/S Rödlöga ordnas en båtresa med tema SPARRIS till Gällnö söndagen den 2 juni, 2013
Anders och Kerstin Rörby på Gällnö berättar om och visar sparrisodlingen. 8000 plantor sattes 2008. Kanske finns möjlighet att köpa några färska, närodlade sparris-knoppar med sig hem.
Se www.skargardssparris.se
Info och Anmälan till Rödlöga Rederi. Se www. rodloga.com/sommarprogram.htm
Göteborgsresan 2-4augusti.
Du har väl inte missat vår planerade Göteborgsresa 2-4 augusti (se programutskick). Vi besöker någon trädgård på nedresan - fredag, på lördag Botaniska och Trädgårdsföreningen samt får en visning av Peter Korns trädgård på söndag förmiddag. Rum finns bokade på Vandrarhemmet Slottskogen. Hör av dig snarast till Lisa om du är intresserad. Telefon 0730360457 eller mail lisa@kristoffersson.nu. När gruppen är klar träffas vi och diskuterar färdsätt.
Ulla Hasselmark, författare och fotograf med trädgård som specialitet, berättar om FRÖSÅDD OCH FÖRKULTIVERING I VÄXTHUS. Biblioteket tisdag 5 mars kl 18.30. Samarrangemang med Biblioteket och Vuxenskolan.
Intressant, lättsamt, lärorikt och inspirerande var Ulla Hasselmarks fördrag i veckan. Hon startade med att prata om och visa vackra bilder från sitt växthus. Hon har det numera ouppvärmt på vintern men tipsade om att där förvara krukor med vårblommande lökar för tidig start på våren. Vidare tipsade hon om vintersådd av någorlunda härdiga ettåringar som t.ex. jätteverbena. Om frösådd betonade hon vikten av värme när fröet gror men så fort den lilla "nacken" syns få sådden svalt och ljust för att plantorna inte ska ränna i höjden. Rekommenderar Ullas blog "frobok.blogspot.com" om du vill veta mer.
Göran Eriksson presenterar nyheter ur 2013 års frökataloger. Bildvisning. Samarrangemang med Biblioteket och Vuxenskolan.
Biblioteket tisdag 12 februari kl 18.30
Välkomna till årsmöte i Åkersberga Trädgårdssällskap på Restaurang Solbrännan kl 18.30.
Mat serveras kl.18.30 (kött, fisk). Subventionerat pris 100:- + dricka p/p. Årsmötesförhandlingar kl.19.30. Tipspromenad, lotteri.
NY mailadress för anmälan avs. mat, till Lisa Berglund, lisa@kristoffersson.nu , ej till Margareta. Engardt
Under 2012 har vi i Åkersberga Trädgårdssällskap funderat över hur vi skulle kunna skapa aktiviteter för barn på Länsmansgården.
Flera skolor är redan aktiva på Länsmansgården. När vi diskuterade saken med föräldrar, lärare och barn som deltagit i olika aktiviteter under åren uppstod följande tankar. För att skapa och utveckla nya aktiviteter i trädgården behövs medel. Pengar kan sökas från Allmänna Arvsfonden. Förutsättningar för att få pengar därifrån är att projektet är nyskapande på orten och vänder sig till barn och unga och/eller funktionshindrade. Därför fick projektansökan namnet "Barnens Trädgård, ett klassrum utomhus".
Vi planerar odling i pallkragar, rosenhäck, slänt med bärbuskar, fysiska aktiviteter, avgränsning mot trafikerade vägar bl.a. Vi har så långt möjligt samverkat med skolor och förskolor i närheten och har föräldrar med i projektgruppen.
Positiva gensvar från sponsorer har vi fått för detta projekt. Vi har redan av Hasselfors fått ett lider för 35000 kronor att förvara redskap och odla i. Vi fick 15000 kronor från Österåkers kommun för att bereda marken och St Erik har skänkt mursten för 11000 kronor till avgränsning mot parkeringen.
Ansökan till Arvsfonden skickades in veckan före jul, så nu går vi bara och håller tummarna för ett positivt besked om stöd.
Vi kommer att smygstarta verksamheten under våren 2013 med ett antal odlingar i kragar för både skolor och förskolor. Ambitionen är att vi så småningom ska ha mycket att lära ut och visa upp, så att alla barn i Åkersberga ska ha anledning att vid några tillfällen komma till trädgården och ha roligt, leka, lära och få lust till trädgårdsarbete.
Lennart Froby, ordf. i Åkersberga Trädgårdssällskap
KONTAKTA OSS
Webmaster: webmaster@abats.se
Copyright © Alla rättigheter förbehållna