Aktiviteter 2018

Trädgårdsbok 20 nov 2018

Åkersberga Trädgårdssällskap har för att fira sitt 20-årsjubileum med hjälp av Åke Strid skrivit en bok om föreningens första 20 år.
Priset för boken är för allmänheten 100 kronor men medlemmar får betala 50 kronor.
För att skapa boken har vi fått ekonomiskt stöd av Österåkers kommun och Kungliga Patriotiska sällskapet.
Boken kan beställas via föreningens mailadress, akersberga.ts@gmail.com
Du kan också ringa till
Ordförande Lennart Froby 070-424 24 36
Vice ordförande Lisa Kristoffersson 073-036 04 57
Sekreterare Elsy Nilsson 073-669 10 03
Åke Strid 070–663 05 89 för att beställa boken.
Lättaste sättet att betala är att sätta in pengar på Swish-nummer 123 346 67 78. Glöm då inte att i meddelande skriva vem du är.
Om vi behöver skicka boken så tillkommer porto.

Åren som gått i visningsträdgården 2018
19 november 2018

Den 19 november samlades alla ansvariga för Visningsträdgården och berättade om utvecklingen och verksamheten genom de 20 år som sällskapet funnits till. En skara på 33 personer lyssnade och tittade på berättelser och bilder som vi sammanställt.

Trädgårdskväll på Åkersberga Växtförsäljning 4 oktober 2018

Det var fullt på parkeringen kvällen den 4 oktober. Trädgårdsfanatiker sökte bokstavligen med ljus och lykta (ficklampor, mobiler) efter växtfynd till rabatt. Solen hade gått ner för länge sedan och mörkret sänkt sig.

Många gjorde fina fynd på denna rea vill jag tro!

Äpplets dag 22-23 september 2018

Ännu en gång anordnade Åkersberga Växtförsäljning arrangemang med anledning av Äpplets Dag. Förutom servering, förstärkt med våfflor fanns expertis på plats som kunde svara på frågor. Det fanns artbestämning av äpplen, äppeltryck, spiralskalning av äpplen, torkade äpplen att smaka på och mycket mer.

Höstmarknad och jubileum 2 september 2018

Klockan tolv "öppnades grindarna" och försäljning av sällskapets produkter började. Det var rasande åtgång på rotfrukter och grönsaker.

Vid två höll Elisabeth Svalin Gunnarson föredrag om dahlior i det vackra vädret.

Klockan tre dukades kaffe och ett stort antal tårtor fram. Speciell uppmärksamhet väckte jubileumstårtan, bakad av Karin Castrillon Nilsson som poserar bakom verket. Notera alla små grönsaker och staketet runt tårtträdgården!

Besök av Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan i Järfälla
25 augusti 2018

Besöket var mycket uppskattat, och så här skriver sällskapets representant till vår ordförande:


Tack för ett mycket trevligt besök hos er! Oj vad ni ställde upp från Åkersberga Trädgårdssällskap vid visningen. Jag tror alla var mycket nöjda! Du kan läsa om vad en av våra medlemmar skrev om besöket på vår hemsida( www.trgkungsangsliljan.se). Ni har verkligen utvecklat trädgården och barnträdgårdsdelen var också extra intressant! Även maten var mycket god!

Det var en stor och bra Växtförsäljning i Åkersberga som ni tipsade om och som många inte hade varit på förut!

Tack för allt!

Margareta Hjortzberg-Nordlund

Modelljärnvägens hus 14 augusti 2018

Heldagsutflykt till Modelljärnvägens hus, NO om Uppsala.
Vi var 10 personer, 6 vuxna och 4 barn som träffades vid Modelljärnvägens Hus i Alunda, 14 augusti 2018, kl. 11


Vi fick en kort berättelse av grundaren Eilert, som beskrev att dom hade ärvt gården 2006 och beslutat att skapa en trädgårdsanläggning, tillika modelljärnvägar och visa dessa.


Därefter tog hustrun Meta oss på en vandring genom trädgården och beskrev kunnigt växterna och hur de planterade och odlade dem. Det var många besökare denna dag, och parkeringen var välfylld med bilar, så Meta blev tvungen att avbryta visningen för att hjälpa till i caféet.


Vid tangenterna

Lars Valentin

Tusen trädgårdar och Rosens dag 1 juli 2018

Söndagen den 1 juli kunde man besöka privata trädgårdar som flaggade med Tusen trädgårdars symbol.
De trädgårdar som visades blev mycket uppskattade och välbesökta. Till nästa tillfälle försöker vi få tillträde till ännu fler spännande välskötta eller vildvuxna trädgårdar.
Länsmansgården har blivit ett populärt utflyktsmål med sina olika aktiviteter och trädgården blev som vanligt beundrad trots att torkan gör all växtlighet och blomning mindre än vanligt.

I år den 1 juli, 2018 var Visningsträdgården på Länsmansgården, Åkersberga öppen och svarade på inbjudan av Gunnel Carlssons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet att delta i evenemanget 1.000 Trädgårdar. Riksföreningen Svensk Trädgård är tillsammans med Gunnel och Studiefrämjandet arrangörer. Hela söndagen kl. 10.00 - 17.00 strömmade besökare in och njöt av våra rabatter, som prunkade trots torka och hetta. Vår trädgård utökas ständigt med olika rum och nyistallationer, senast 5 olika störar med humle som sticker rakt upp i himlen. Rosenrabatter med Venusta Pendula, Annuellrabatten som en färgexplosion, örtagården som ett cirkulärt smycke under Åke Strids vetenskapliga vård, Barnens Trädgård och en frodig grönsaksrabatt gladde våra besökare. Många frågor, som besvarades efter förmåga ställdes till Visningsträdgårdens medlemmar.

Länsmansgården lockar ju också med ett café med smårätter och kulinariska bakverk och besökare är välkomna till Länsmansgården fredag till söndag året om.

VÄLKOMNA att titta när som helst!

Trädgårdssällskapet

Barnens dag 17 juni 2018

En fin dag med väldigt många besökare på Länsmansgården, massor av barn som hade många aktiviteter att välja på. Det fanns förutom lekområdet i trädgården bin att titta på, man kunde rida, fiska, äta korv och titta på cirkus. En kuslig, men snäll häxa gick omkring och man kunde prova på tunnbrödsbak eller ansiktsmålning, prova judo och måla.

Alla verkade trivas utmärkt bra.

Ordnat av Konstföreningen, Trädgårdsföreningen och Biodlarna

De vilda blommornas dag, 17 juni 2018

Söndagen den 17 juni gjordes en utflykt till Vitmossen med fuktmark & skog söder om Täljö
Många intresserade kom och fick lära mycket nytt av Åke Strid som ledde utflykten.
På Vitmossen växer sileshår och tranbär, vi går vidare till Trastsjön där vi finner dvärgbjörk,en raritet så här långt söderut.

Stövlar och fika rekommenderas!

Samarbete med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan

Kontakt Åke Strid 070-663 0589 akestrid@telia.com

Nyinvigning av Länsmansgården 2 juni 2018

2 juni visade Konstföreningen tillsammans med Trädgårdssällskapet allt nytt som tillkommit efter upprustningen, både inom- och utomhus.

Seniordagen 1 juni 2018

Många Seniorer från flera äldreboenden i kommunen besökte vår trädgård och visades runt av föreningsmedlemmar

Vårmarknad 27 maj 2018

Många försäljare av olika plantor; tomat, olika blommor & grönt, honung och diverse andra produkter med anknytning till det naturliga fanns på plats. Två små hästar fanns för barn att rida på, men "tyvärr" var nog vädret alltför varmt och soligt för vår marknad, besökarna var mycket färre än brukligt.

Utflykt till Ängsholmen 20 maj 2018

Det blev en givande utflykt till Ängsholmen då vi förutom duktiga biologer som kunde namnen på örter, gräs och buskar även hade fågelkännare i gruppen. Dessa kunde berätta vilka fåglar som kvittrade i buskarna och peka ut dem. Vårt medhavda fika intogs på berget mot vattnet där vi kunde njuta av sjöfåglar, kanotister m.m. Ängsholmen har verkligen en härlig natur med gamla ekar, några döda samt öppna partier med en rik vårflora med bland annat kattfot, gullviva, Adam och Eva.

Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Vuxenskolan

Kontakt Åke Strid 070-663 0589 akestrid@telia.com

Medlemskväll på Åkersberga Växtförsäljning
17 maj 2018

Det var många som hörsammat möjligheten att komma till Åkersberga Växtförsäljning och botanisera bland produktutbudet. Vi fick sakkunnig hjälp av personalen och kunde göra många prisvärda fynd. Vädret var fint och flaggan var uppe, om inte annat för att hedra vårt grannlands nationaldag.

Vårstädning 22 april 2018

Söndagen 22 april kl.10 träffades alla trädgårdsintresserade för trevligt umgänge och genomgång av trädgården. Vi planerade hur vi kunde göra Länsmansgårdens rabatter ännu lite finare till sommarens alla besök.

Tack alla som kom och rensade, grävde och klippte - tack vare många armar hann vi göra iordning en hel del.

Föredrag Garden Aquatica 11 april 2018

Onsdag 11 april kl. 18.30 kom Olle Fernström till biblioteket Åkersberga och berättarde om hur man anlägger och sköter trädgårdsdammar. Olle kom från den fantastiska trädgården i Österhaninge GARDEN AQUATICA, och berättade om hur man berikar sin trädgård med vatten.

En välbesökt aktivitet med en intressant föreläsning. Hur ska man tänka vid anläggning av en damm och olika sätt att få till ett vackert vattenblänk eller rentav göra en bad-damm fick vi ta del av Fina bilder från Japan där Olle studerat och köpt vackra koifiskar att ha i dammen.

Han hade mycket att berätta så vi kanske ber honom återkomma.

Trädgårdsmässa, Stockholmsmässan 22-25 mars 2018

Nu är det dags att välkomna våren och bli inspirerad på Älvsjömässan Rabatterat inträde för medlemmar, se kupong i Hemträdgården nr 1

Årsmöte 13 mars 2018

Årsmötet genomfördes tisdag 13 mars kl.18.00 på Restaurang Solbrännan Österskär. 

Rosor, 7 mars 2018

Ros- och klematiskännaren Krister Cedergrenfrån Cedergren & Co, Plantskola höll ett inspirerande föredrag med bilder på Åkersberga Växtförsäljning. Sammantaget lyssnade 70-talet åhörare, varav c:a 55 kvinnor och 15 män

I min trädgård vill jag vara Karin, 12 februari 2018

Föredrag Åkersberga bibliotek måndag 12 febr. kl. 18.30 av Elisabeth Svalin Gunnarsson, författare och fotograf med trädgård och kulturhistoria som sina specialområden.
Elisabeth Svalin Gunnarsson berättade om Karin Larsson på Sundborn, hennes trädgård, om färg och struktur och hur vi kan använda oss av hennes idéer idag.
Vi var 36 kvinnor och 8 män som gladdes åt en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn i Elisabeths bok "I min trädgård vill jag vara Karin" I boken finns många kapitel som beskriver Karins trädgårdskalender, praktiska tips och underbara fotografier dels gamla från Sundborn dels bilder från familjen.

I samarbete med Biblioteket och Vuxenskolan