AKTIVITITETER 2014

2014-12-28, GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2015

ÅTS´s hemsida önskar alla i Åkersberga Trädgårdssällskap och andra trädgårdsintresserade ett GOTT NYTT ÅR 2015. Ljuset har kommit tillbaka och backsippan lockar med vårens ankomst.

Nytt årsprogram är på väg och kommer att skickas ut till alla medlemmar i mitten på januari 2015. Andra intresserade kan då se programmet på denna hemsida.

2014-12-13 --14, Julmarknad

Sällskapets julmarknad skedde i Visningsträdgården den 13 och 14 december 2014 och hade samlat 100-tals besökare. Konsthantverkare, konstnärer, antikhandlaren hade öppet liksom caféet och nyrenoverade stallet/ladan, där trädgårdsintresserade kunde fynda i dagarna två.
Hemmagjorda kransar och julgrupper, halmknippen, honung och glögg, lotteri och loppis med julsaker lockade. Vedbrasor, marschaller och tomtelyktor värmde och två glittrande julgranar lyste upp vintermörkret.
Allt skedde i samarrangemang med andra ideella föreningar i Åkersberga och med Konsthantverkarna och med Konstföreningen Österåker som organisatör.

2014-11-27, Bildvisning

Tiotalet fotograferande medlemmar berättade och visade bilder från sina trädgårdar i Åkersberga Bibliotek den 27 november, 2014.
Programmet uppskattades till fullo av samtliga åhörare. Vi upplevde trädgårdar som imponerade med sin mångfald och artrikedom; en ung, ettårig trädgård, som på ett år prunkade, äldre trädgårdar med sparsmakad planering och raka gräskanter, äldre trädgårdar med ovanliga örter och fina kompositioner: guldadonis, eldkrasse och vit astilbe, muskatelsalvia, vackra kombinationer av rikblommande klematis, spännande fröställning av buskpion. Några medverkande visade bilder i en "årsdagbok", som var intressant att följa. Kanske ett tips till oss alla att åstaskomma varje år. Vi fick till sist t.o.m. en glimt av pampiga, frodiga växter från ögrupper i Seyschellerna.


Stort TACK till alla medverkande och till Åke Strid som initierat och organiserade visningen.

2014-11-04, Trädgårdsmästarens genvägar

Föredrag på biblioteket med bildvisning hur skapa en vacker trädgård tisdag den 4 november kl.18.30.
Linda Schilén, trädgårdsmästare och konstnär från Överjärva Gård gav oss tips om hur vi kan få en vacker och trivsam trädgård, när viljan finns men kanske inte orken eller tiden.

36 personer hade samlats och Linda beskrev genvägarna till en vacker trädgård till hänförande bilder. EX.:

Planera, fokusera en plats i taget, umgås med familjen f.o.m. kl. 18.00, arbetskläder m. fack för småverktyg, knäskydd, engångsplasthandskar inuti arbetshandskar, etc. Linda beskrev vårstädning med gödning, växtkomposition med stora och små penseldrag o.s.v.

Efter en underhållande färggrann timme erbjöds vi att titta på och inhandla egenhändiga trädgårdsattiraljer, gjorda av najtråd, keramik och inbjöds att besöka Överjärva gård, där Linda och hennes mamma målar tavlor och säljer trädgårdsprodukter.

Gå in på Lindas hemsda www.uterummet.se och NJUT!


Samarrangemang med Biblioteket och Vuxenskolan.

2014-10-04, Plantbytardag och Jenny Wiks lökförsäljning

Glädjande nog hade många av ÅTS´medlemmar nappat på chansen att byta plantor med varandra i Visningsträdgården.
Nävor byttes mot hasselört, sköldspaddsört mot forsythia, höstanemon mot dahliaknölar etc.etc.

Samtidigt lockade Jenny Wik Norling med nedsatta priser på vårblommande lökar, som hon sålde i Växthuset. Jenny uppskattade antalet kunder till 50-60 hugade betalande och vill gärna återkomma nästa år. Stor betydelse hade naturligtvis evenemanget "Konst i Roslagen" och det nya inbjudande caféet med de läckra bakverken. Tack PIA.

I samarrangemang med Vuxenskolan

2014-09-28, Svamputflykt

Deltagarna i svamputflykten 2014-09-28 möttes av bl.a. ett överflöd av svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp och trattkantareller. Se Åkes fotografier under rubriken Bilder.
Tillgången på olika svamparter var fortfarande god. Förutom de ätliga kunde vi även se de giftigaste, spetstoppig spindelskivling och vit flugsvamp.

Samarrangemang med Naturskyddsföreningen, Österåker och Vuxenskolan

2014-08-14, Dahliarabatten i full blom

Missa inte att besöka visningsträdgården om du inte varit där på ett tag!
Den nya Dahliarabatten står nu i full blom - otroligt vacker.

2014-08-12, Sommarbesök

Renate och Yngve Quist, Össebyv. 33, Åkersberga, tidigare värdar för Tusen Trädgårdar öppnade sin trädgård även i år för 20 talet intresserade besökare. Trots att trädgårdssäsongen var sen prunkade allehanda vanliga och ovanliga växter i trädgården till glädje för besökarna. TACK RENATE och YNGVE

Den 29 juli besöktes Visningsträdgåden av 45 finländska trädgårdsentusiaster.
Det första intresset var fullt förståeligt nog serveringen av kalla drycker som kom väl till pass efter en varm bussresa.

2014-07-29, Finländskt besök

Ordföranden Lennart Froby hälsade med hjälp av tolk gästerna välkomna och presenterade trädgården och dess olika delar. Därefter var det fritt fram att vandra runt och bese grönsaker, perenner, annueller, rosor, örtagård, bigård, bergartsutställningen osv.


Trädgårdssällskapets medlemmar hade väl förberett besöket. Växtetiketter med finska namn var utplacerade och man hade tagit hjälp av damer som kunde tolka till finska i de olika delarna av trädgården. Det blev en intensiv dryg timma med frågor och diskussioner innan gruppen fortsatte till nya trädgårdsbesök. Som gåva erhöll Åkersberga Trädgårdssällskap en pimpinellros, en finsk sort som fått namnet Tove Jansson för att ihågkomma författarinnans 100-åriga födelsedag 2014. Den kommer att få sin plats i rosengården i visningsträdgården.

2014-07-16, Trädgård med fältspatgruva

Linnea Ehrenström välkomnade oss till sin trädgård med fältspatgruva onsdagen den 16 juli på Stråkvägen 3, Österskär

Gruvan var i bruk så sent som på 20-30 talet,

40-talet intresserade besökare samlades och fascinerades av fältspatgruvan. Åke Strid berättade kort om historiken runt fältspatgruvor, varefter Linnea demonstrerade sin omväxlande och kuperade trädgård med stenar och växter såväl i krukor som i små täppor.


En förunderligt god kaka avsmakades till kaffet och ett recept utlovades till intresserade. TACK LINNEA!!!

2014-07-01, Stora Benhamra

Stora Benhamra är en varsamt renoverad kungsgård, byggd på 1750-talet men med anor från 1200-talet. Kungsgården Stora Benhamra reducerades till kronan 1681.

Stora Benhamra ligger i den vackra Vadadalen vid Långhundraleden, den forna vattenvägen mellan Stockholm och Uppsala. Hela Vadadalen är naturvårdsområde med intressant växtlighet och fågelliv. Landskapet hålls öppet av betande kor och hästar och är rikt på fornlämningar, och gödsel.


På Stora Benhamra finns en härlig trädgård med köksväxter, bärbuskar, fruktträd, stengärdsgård och växthus. I de två källarvalven under huset med anor från 1600-talet, kan sommarens alla skördar förvaras.

Åsa Swanberg skildrar kärleksfullt året på Stora Benhamra i sin bok Matnytta och Ögonfägnad.
Den 1 juli kl.16.30 var vi välkomna till Stora Benhamra.

Anmälan till Margaretha Nilsson, tel.070-712 8078

Gemensam bilfärd från Länsmansgården kl 16.00. Medtag kaffekorg

Ett samarrangemang med Vuxenskolan.

2014-06-15, De vilda blommornas dag

De Vilda Blommornas Dag är Sveriges och Nordens officiella blomstervandring då vi får möjlighet att lära oss något om våra vilda växter och att uppleva naturen i vår närhet.
Vi besöker området söder om Malmsjön i Roslagskulla Söndagen den 15 juni. Samling vid Länsmansgården, Kantarellvägen 12, i Åkersberga kl. 10.00

Tag med kaffekorg och gärna en flora. Åke Strid guidar bland guckuskor, andra orkidéer och många trevliga växter, som dväljs i den kalkpåverkade marken.

Naturskyddsföreningen, Österåker, Åkersberga Trädgårdssällskap

i samarrangemang med Vuxenskolan.

2014-06-12, Trädgårdsbesök

Vår nya styrelsemedlem Ulla Eklundh välkomnade oss till sin trädgård.

Datum: 12 juni

Plats: Linnévägen 11, Österskär

Tid: kl 17.00

Gemensam avfärd med bil kl.16.45 från Länsmansgården

2014-06-06, Rosutflykt

Söndagen den 6 juli kl.11.00 välkomnades vi att besöka StockholmsRosens ordförande Kerstin Bergman.

Kerstin har en radhusträdgård i Vallentuna med ca. 45 st. rosor. Hon kan ta emot 15 pers.

Vi tar med kaffekorg och träffas på Länsmansgården kl. 10.15 för samåkning.

Anmäl till Margaretha Nilsson tel. 070 7128078

Vägbeskrivning får vi på Länsmansgården!

2014-05-31, Vårmarknad, invigning Barnens trädgård

2014-05-15, Ogrässtudium

Vi studerar ogräset, som florerar i de kala ytorna i Visningsträdgården.
Ogräs är så´nt som vi inte vill ha i våra odlingar. Men vad är det som vi rensar bort? I samband med arbetena på Länsmansgården har en del jordytor blottats och blivit en härlig grogrund för allehanda ogräs.

Vi undersöker ogräsfloran torsd. den 15 maj kl. 18.30.

Tag gärna med ditt eget ogräs.!!

VÄLKOMMEN

Örtagården och Vuxenskolan

2014-05-04, Barnens odling

Nu finns pallkragar i Visningsträdgården som barn får boka och odla sina egna växter i. Här är en av dem som börjat. Se under "Bilder"!

2014-04-16, Upprop om arbetsdag

Upprop om allmän arbetsdag i visningsträdgården onsdag 16/4 klockan 16.00!
Nu startar utomhussäsongen med årets första allmänna arbetsdag. Om du är sugen på att sätta igång är du välkommen till visningsträdgården på onsdag 16/4 klockan 16.00.

Nya ytan i vinkeln mellan vägarna behöver rensas inför grässådd, en kompost av pallkragar ställas upp i barnområdet och pallkragar för barnens odling placeras ut.

Säkert ser vi mer som behöver vår omvårdnad när vi är på plats. Vi beräknar hålla på till c:a 19.00

VÄLKOMMEN!

2014-04-10, Dahlia-plantering

UPPROPET gäller inbjudan till arbetsförmiddagen i Visningsträdgården på Länsmansgården 10/4, kl.10.00.

Som tidigare nämnts erbjuds medlemmarna i ÅTS att vara med i den "nystartade dahliagruppen", att plantera egna dahlior och ansvara för dem, även under vintern.

VÄLKOMNA!!

2014-04-08, Rättelse mailadress

På första sidan i Programmet för Åkersberga Trädgårdssällskap 2014, (ett vikt A-4 blad) under Styrelse, har vår ordförande Lennart Frobys mailadress förargligt nog blivit FEL.
Rätt adress skall vara: lennart-froby@tele2.se

2014-04-02, Dahlia-samtal

Knappt 40-talet frågvisa intresserade åhörare uppskattade det innehållsrika samtalet mellan Charlotte och hennes dahliavän från Svenska Dahliasällskaapet. Instruktionerna blandades med åhörarnas frågor på biblioteket Åkersberga den 2 april 2014.
De sex "cirklarna": Förodling, Avhärdning, Utplantering, Skötsel, Första Frosten och Vinterförvaring beskrevs noggrant.


Föreläsningen den 2 april följs upp av handledd praktik i Visningsträdgården senare i vår.

Datum meddelas på hemsidan och på anslagstavlan på Länsmansgården

2014-03-11, Årsmöte

VÄLKOMMEN/VÄLKOMNA till ordinarie ÅRSMÖTE med Åkersberga Trädgårdssällskap på restaurang Solbrännan kl. 18.30, 11 mars, 2014.

ÅRMÖTESFÖRHANDLINGAR BÖRJAR KL. 19.30
Mat (kött,fisk) serveras kl.18.30. Subventionerat pris: 100 kr. Tipspromenad. Lotteri. Framtidsplaner för Visningsträdgården. Sista dag för anmälan(mat) 6/3 till ingalill.tauson@telia.com eller 073-7817833.

2014-03-03, Frösådd och förkultivering

Föredrag av Göran Eriksson
Göran Eriksson, ansvarig för Visningsträdgården på Länsmansgården, föreläser om Frösådd och förkultivering. Biblioteket måndag 3 mars kl. 18.30. Samarrangemang med Vuxenskolan och Biblioteket.

2014-01-30, Beskärning

Årets första föredrag med bildvisning av Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare i Riksförbundet Svensk Trädgård.
Ann-Catrin berättar om beskärning - allt från medelhavsväxter och perenner, mellanlandar bland buskar och avrundar en sväng bland våra park- och alléträd.

Välkomna till Biblioteket, Åkersberga. Kl.18.30-20.30

Samarrangemang med Vuxenskolan och biblioteket.

2014-01-19, Årsprogrammet

Välkomna att läsa det nya vårprogrammet för 2014, knappa in på "Program" i menyn.

2014-01-03, Snart är det vår!

Ett riktigt GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR 2014

önskas alla trädgårdsälskare

av Åkersberga Trädgårdssällskap